Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд оголосив про скорочення особового складу збройних сил


Лондон – Британський уряд оголосив, що скоротить чисельність збройних сил країни на 11 тисяч осіб. Це – приблизно 6 відсотків особового складу. Уряд пояснює скорочення потребою заощадження видатків для зменшення велетенського дефіциту бюджету країни, що сягає 10 відсотків ВВП.

Уряд Великої Британії оголосив про скорочення 11 тисяч робочих місць в армії, королівських військово-повітряних силах та на флоті. Це частка скорочень оборонного бюджету країни, які запроваджуються з метою протидії рекордному в повоєнний час дефіцитові державного бюджету Великої Британії.

Критики кажуть, що оголошення про такі серйозні скорочення завдасть удар по моралі війська. Особовий склад британських збройних сил, що є суто професійними і добровільними, за даними минулого року становив приблизно 195 тисяч військовослужбовців. Тож скорочення складе приблизно 6 відсотків особового складу. І це у час, зазначають критики, коли збройні сили перевантажені місією в Афганістані, а прем’єр Дейвід Камерон щойно заявив, що не виключає військового втручання в Лівії.

Щодо цього керівник опозиційної Лейбористської партії Ед Мілібанд поставив Камерону питання у парламенті. Він спитав, чи здатна впоратися зі зростаючими міжнародними зобов’язаннями британська армія, в якій буде скорочено особовий склад.

Відповідь Камерон була ствердною, а відтак він додав: «Звичайно, ніколи не легко скорочувати особовий склад збройних сил. Але наш уряд вирішив, і, думаю, цілком справедливо, провести стратегічний перегляд стану збройних сил. Бо такого перегляду не було вже 12 років, а від попереднього уряду ми успадкували оборонний бюджет у стані суцільного хаосу. Тлом перегляду оборонного бюджету є величезна чорна діра у фінансах нашої держави. Але нашою метою є забезпечення для країни гнучких, добре оснащених збройних сил, здатних служити нашим національним інтересам у світі, і вони, я вірю, будуть спроможні це робити».

Міністр оборони Ліам Фокс пояснив, що частково скорочення буде досягнено через зменшення набору нових рекрутів. Також, де це можливо, заохочуватиметься добровільний вихід на пенсію. Проте він визнав, що важкі рішення щодо звільнень також неминучі.

Скорочення небезпечні для морального духу вояків в Афганістані?

Скорочення особового складу ймовірно торкнуться контингенту в Афганістані. Там нині служить приблизно 9 з половиною тисяч британських військовиків, що є другим після США за чисельністю контингентом у міжнародних силах безпеки під проводом НАТО. Військові командувачі побоюються, що новина про скорочення може позначитися на діях персоналу, який несе службу на передовій.

Оголошення про скорочення особового складу армії стало логічним продовженням політики, яку заявив у жовтні минулого року міністр фінансів Джордж Осборн. Він пообіцяв зменшити видатки у військовій сфері на 8 відсотків за наступні чотири роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG