Доступність посилання

ТОП новини

Табачник не боїться Ради, за ним Янукович


Міністр освіти й науки Дмитро Табачник
Міністр освіти й науки Дмитро Табачник

Київ – У Верховній Раді чекають на міністра освіти й науки Дмитра Табачника. Депутати від опозиції мають намір не лише заслухати його інформацію, а й поставити питання про його відставку. Утім, попри явні розбіжності у заявах Дмитра Табачника та Прем’єра Миколи Азарова, експерти не вважають, що відставка міністра може відбутися найближчим часом.

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру освіти і науки Дмитру Табачнику не допустити закриття жодної школи, поки не буде вирішене питання з доправленням дітей в інші навчальні заклади шкільними автобусами, а також питання працевлаштування вчителів шкіл, які закриваються.

Табачник відповів заявою про необхідність закриття всіх шкіл, в яких навчається менше 40 школярів. Експерти пов’язують цей заочний діалог з вимогою Президента Віктора Януковича до Прем’єр-міністра та міністра освіти пояснити йому ситуацію із закриттям україномовних шкіл.

Пояснень від Дмитра Табачника хочуть і в опозиції. Крім того, депутати від НУНС планують у п’ятницю поставити питання про його звільнення. Утім, член парламентського комітету з питань освіти, депутат від Партії регіонів Максим Луцький запевнив Радіо Свобода, що опозиції не вдасться скористатися розбіжностями у владній команді.

«Це не звіт міністра. У п’ятницю є година уряду, і на прохання фракції можуть запросити того чи іншого члена Кабінету Міністрів, якщо є якісь запитання до нього. Тому я розумію бажання опозиції роздути скандал, ніби це ледве не відставка міністра, але це абсолютно не так. Табачник школи не закриває. Міністерство не має стосунку до закриття шкіл. Доки територіальна громада не прийме рішення, вони не закриваються», – каже Луцький.

Янукович лише використовує Табачника – політолог

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що розбіжності між прем’єром та міністром освіти відображають розбіжності між групами впливу в Партії регіонів.

«Це має бути вигідно Януковичу, бо Табачник представляє російський напрямок у команді, і є ті, хто не сприймає Табачника. Маючи такі два полюси, можна маневрувати. Вирішення тим чи іншим чином різко питання по Табачнику буде певним мінусом. Їхнє з’ясування стосунків між собою дозволяє Президентові усунутися і стояти зверху», – зазначив Бала.

Питання не в Табачнику, а в політиці влади – Шкіль

Утім, і в опозиції не всі бачать сенсу у звільненні Дмитра Табачника. Краще було б змінити Президента, каже депутат від БЮТ-Батьківщини Андрій Шкіль.

«Питання ж не в Табачнику, а в політиці і уряду і Президента. Підручники змінені, ситуація з викладанням української історії у середній школі вже змінена, одинадцятилітня система середньої освіти вже запроваджена. Ніхто не прийде революційно змінювати те, що вже «наваяв» Табачник. Табачник – виконавець. Президент України заохочує Табачника до подібних дій», – наголосив Шкіль.

Верховна Рада вже минулого року розглядала проект постанови про звільнення Дмитра Табачника. «За» проголосували 202 депутати.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG