Доступність посилання

ТОП новини

США мають бути готовими до швидких дій щодо Лівії – Обама


Сполучені Штати продовжують розглядати всі варіанти дій щодо Лівії, включно з військовою операцією. Про це у Вашингтоні заявив президент США Барак Обама. Він також підтримав заклики лівійської опозиції до відставки Муамара Каддафі, який, на думку Обами, втратив легітимність після більш як двотижневих кривавих заворушень.

Президент США не виключає встановлення зони заборони польотів над Лівією, щоб лояльні до Каддафі сили не змогли бомбардувати повстанців. Водночас основний акцент Сполучені Штати робитимуть на допомозі біженцям, уникненні гуманітарної кризи і сприянні завершенню 41-річного правління Каддафі.

«Існує небезпека патової ситуації, яка згодом може призвести до нової крові. Саме через це я хочу бути певним, що Сполучені Штати мають можливість діяти якомога швидше, якщо ситуація погіршиться до рівня гуманітарної кризи», – сказав президент США Барак Обама.

Тим часом, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі оголосив, що розслідуватиме дії Каддафі і його найближчого оточення, включно з синами. Ідеться про злочини проти людяності, скоєні проти цивільного населення.

У самій Лівії повстанці контролюють більшу частину сходу країни, натомість сили, лояльні до Каддафі, заарештовують і вбивають прихильників опозиції в столиці Тріполі.
XS
SM
MD
LG