Доступність посилання

ТОП новини

Міносвіти не причетне до закриття українських шкіл – Табачник


(Архівне фото)
(Архівне фото)

Київ – Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник заявив, що його відомство непричетне до закриття шкіл в Україні. Про це міністр сказав сьогодні у Верховній Раді під час «години запитань до уряду».

«Міністерство освіти за 20 років незалежності не закрило і не відкрило жодної школи, оскільки, відповідно до законодавства, воно не має на це права», – заявив Дмитро Табачник. Він нагадав, що право відкривати та закривати школи надано органам місцевої влади, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Водночас міністр визнав, що останнім часом кількість загальноосвітніх шкіл у сільській місцевості в Україні зменшилася на 640. Відтак, у зв'язку з цим міністерство рекомендувало органам місцевого самоврядування чітко дотримуватися законодавства і проводити будь-які реорганізації, пов'язані зі школами, з урахуванням громадської думки.

За словами Табачника, його міністерство звернулося з клопотанням до керівників Луганської та Донецької областей, де останнім часом хотіли закрити відразу кілька україномовних шкіл, про те, що під час ухвалення рішень про їх ліквідацію та реорганізацію необхідно попередньо провести відповідну роботу із забезпечення належних умов навчання та виховання учнів, зокрема збереження мови навчання, і це питання рекомендовано погоджувати з батьками школярів.

Розкріпачення чи упокорення вишів?


Дмитро Табачник прогнозує, що через два-три місяці будуть підготовлені пропозиції до законопроекту про вищу освіту. Він розповів про створення експертної робочої групи для роботи над пропозиціями, які надійшли до міністерства щодо нового закону про вищу освіту.

«Моя позиція полягає в тому, що вища освіта стане конкурентоздатною у разі, якщо ми розкріпачимо університети», – наголосив Табачник.

Міністр зазначив, що, приміром, бюджет Кембриджського університету становить $2,5 мільярдів, але державне фінансування становить лише 14%, оскільки комерціалізація технологій і трансферт технологій дають змогу університету заробляти.

«Але найголовніша вимога нашого закону і нашого проекту... – у 32 статтях радикально розширюється автономія вишів», - наголосив Д.Табачник, додавши, що йдеться про інституційну, фінансову та економічну незалежність університетів.

Заявка на вступ – через інтернет

Цього року абітурієнти українських вишів зможуть подавати заяву на вступ в електронному вигляді, зазначив міністр.

Табачник наголосив, що надсилати документи можна не лише зі свого комп’ютера. Головне, щоб той мав персональну адресу. Оригінали документів абітурієнти зможуть подати до навчальних закладів після того, як буде опубліковано список, і вступник переконається, що його зарахували студентом.

Міністр повідомив, що ця програма вже пройшла тестування, і 12 березня поточного року унікальний проект "Електронний вступ" буде презентовано.

Сьогодні ж парламентська більшість не підтримала запит народного депутата Андрія Парубія до Президента України з вимогою припинити повноваження міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника.

У своєму запиті Парубій наголошував, що освітянська та наукова спільнота України занепокоєна антиконституційною, непрофесійною та українофобською позицією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту на чолі з Табачником стосовно концепцій мовної та літературної освіти у загальноосвітніх школах.

Під час виступу Дмитра Табачника під Верховною Радою маніфестували студенти – противники та прихильники міністра освіти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG