Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Естонії: виборці можуть проголосувати і з мобільного телефону


Рига – Шостого березня в Естонії відбудуться парламентські вибори. Дев’ять партій і 32 незалежні депутати боротимуться за голоси естонських виборців, які на цих виборах першими у світі можуть проголосувати за обраного кандидата навіть із мобільного телефону. На думку експертів, надана виборцям можливість проголосувати аж тринадцятьма способами збільшить їхню активність.

Головний слоган виборів – «Ваш голос має силу» – також має на меті залучити більшість громадян Естонії до нинішніх виборів, в яких беруть учать 789 кандидатів у депутати.

Наразі до однопалатного парламенту країни – Рійґікоґу – буде обраний лише 101 депутат. Вибори проходять за пропорційною виборчою системою, для партій визначений 5-відсотковий бар’єр.

Шостого березня – головний день виборів, коли громадяни Естонії голосуватимуть на виборчих дільницях за місцем проживання. Однак майже 28 відсотків виборців в Естонії та за кордоном вже проголосували за допомогою електронного голосування та на попередніх виборах, які проходили від 24 лютого до 2 березня.

Естонія була першою у світі, де на парламентських виборах у 2007 році виборці, які мали спеціальні ідентифікаційні карти, могли взяти участь в електронному голосуванні.

А вже на нинішніх парламентських виборах Естонія вперше запровадила голосування за допомогою мобільного телефону, де роль ідентифікаційної картки відіграє SIM-картка. Таким способом проголосував, зокрема, і прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп.

«Тіньові вибори» для молодих

Політичну активність на цих виборах виявила естонська молодь, яка поки що не має права брати участь у голосуванні. Союз молодіжних організацій Естонії відкрив систему е-голосування для молодих людей у віці від 14 до 17 років. Молодь могла проголосувати на так званих «тіньових виборах», показавши, що їй не байдужі проблеми сучасного естонського суспільства.

«Світогляд людини формується вже у 12 років. Це не означає автоматичне визначення якихось політичних переваг, однак певну думку людина вже має. Зокрема, я у своєму віці вже точно знаю, кого обиратиму і чому», – зауважив 17-річний Майліс Остра.

Сюрпризів не очікують

Експерти зазначають, що передвиборча боротьба між партіями була доволі спокійна. Головні питання передвиборчих дебатів пов’язані з боротьбою з безробіттям та підвищенням цін, чималу увагу приділяють і національній освіті та культурі.

«Це якраз та тематика, за якою виборці й будуть обирати. Перед виборами партії говорили про це достатньо багато, інша справа, чи пропонували вони дійсно серйозні рішення», – зазначає лідер «Центристської партії» Едґар Савісаар.

За прогнозами соціологічної фірми TNS Emor, особливих сюрпризів на цих виборах не слід очікувати. Найкращих результатів досягнуть «Партія реформ», лідером якої є чинний прем’єр-міністр Андрус Ансіп, та «Союз Батьківщини і Res Publica». Вони можуть отримати відповідно 29 відсотків та 25 відсотків голосів виборців.

За «Центристську партію» голосуватимуть 23 відсотки електорату. Експерт TNS Emor Айвар Вооґ вважає, що рейтингові партії зашкодив скандал із її лідером, мером Таллінна Едґаром Савісааром, який нібито отримав із Росії кошти на будівництво храму у столиці.

Наразі дані соціологічних опитувань свідчать, що 44 відсотки виборців ще не визначилися, за кого голосуватимуть на цих виборах.

Минулі парламентські вибори засвідчили, що найчастішим порушенням було проведення активної виборчої агітації в день виборів та підкуп голосів. Тому Міністерство внутрішніх справ Естонії попереджає, що здійснення впливу на рішення виборця в Естонії є кримінальним злочином.

За виборами спостерігатимуть понад 100 спостерігачів, у тому числі й з України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG