Доступність посилання

ТОП новини

«Багаті традиції й зарплата майонезом»


Брюссель – Якщо запитати пересічного бельгійського школяра, розташування та побут яких країн йому найкраще відомі, то почуєш у відповідь: Франція, Голландія чи традиційні для відпочинку Італія або Іспанія. Тому вибір Каролін Бодіне, 12-річної школярки, що обрала для презентації у своєму класі Україну, – випадок доволі неординарний. Скориставшись нагодою, Радіо Свобода побувало на цьому тематичному уроці географії в одній із сільських шкіл Бельгії, щоб почути, що діти цієї держави знають про Україну.

Чому саме Україна? – поцікавилися ми перед уроком-презентацією у юної й сором’язливої школярки Каролін Бодіне.

«Тому, що я відвідала Україну з моїми батьками, які знайомі з українцем. Він нас супроводжував упродовж поїздки. Мені дуже сподобалося, тож хотілося поділитися враженнями у класі. Наступного року ми напевне знову поїдемо з друзями до України», – каже Каролін, зауважуючи, що нагодою для поїздки буде насамперед чемпіонат з футболу, який дуже любить батько.

Тим часом, сама розповідь дівчинки про доволі віддалену державу супроводжувалася багатим наочним матеріалом, привезеним з України: прапорець, сувенірні писанки, листівки, географічні карти і навіть вишиваний рушник і гроші – копійки та гривні.

Привезла Каролін з України й інше: слова та фрази, якими вона поділилася із однокласниками.

«Merci – дякую, s'il vous plaît – будь-ласка, Je veux – я хочу, Je ne veux pas – я не хочу, Je t’aime – я тебе кохаю», – повчає друзів Каролін.

«Центр Європи – в Україні, що у 18 разів більша за Бельгію»

Населення України майже у п’ять разів переважає чисельність громадян Бельгії, каже школярка й додає, що це друга за площею країна Європи, де
розташований географічний центр континенту: «Україна є у центральній частині Східної Європи і саме тут географічний центр континенту. Ця країна у вісімнадцять разів більша, ніж Бельгія».

Водночас, знання, здобуті впродовж поїздки до України, були ще «підживлені» пошуками у інтернеті, згодом зізнається Каролін Бодіне.

«Столиця України – Київ, де розташовані Собор Святої Софії, монастир, де народилося світове православ’я, а також там є відомий Майдан Незалежності», – продовжує дівчинка розповідь перед однокласниками.

Зі вражень та розмов дорослих протягом подорожі Заходом України бельгійській школярці найбільше запам’яталися типові православні церкви та сільські хатки, а також… «російська лазня з сауною і що ще не так давно українські вчителі отримували замість зарплати – борошно та майонез».

Горілка – до кожної страви?

Із українських знаменитостей на презентації були названі співачка Руслана, Сергій Бубка, Андрій Шевченко та Юлія Тимошенко. Говорячи про типові національні страви, Каролін згадала борщ, вареники та шашлик, а от щодо напоїв...

«Горілка – це напій, який там подають майже до кожної страви. Її п’ють, не смакуючи, і одразу закушують кислим огірком», – згадує бельгійська школярка.

Наприкінці розповіді кожен учень повинен був відповісти на запитання для закріплення деталей презентації Каролін: «як називається українська грошова одиниця», «що означають кольори прапора» чи «яка у державі найпоширеніша релігія».

Після уроку вчителька Софі Дефосе розповіла Радіо Свобода, що була здивована незвичним вибором Каролін для презентації.

«Зазвичай діти обирають держави, що розташовані поблизу Бельгії: Францію, Італію, Іспанію, Нідерланди чи Люксембург. І дуже рідко трапляється, що мова заходить про Східну Європу, – каже бельгійська вчителька. – Обрання України для мене було повною несподіванкою, але завдяки дітям я й сама дізнаюся про цікаві речі. Наприклад, що Україна має багаті традиції. Про неї хотілося б дізнатися більше».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG