Доступність посилання

ТОП новини

Літальні апарати і Нобелівські премії в новому Національному технічному музеї Праги (огляд культурних подій в Європі)


Прага – Сьогодні в огляді культурних подій в Європі запрошуємо до Праги, Зальцбурга і Вільнюса. У чеській столиці відкрився один із найбільших технічних музеїв у центральній Європі. Зальцбург, батьківщина Моцарта, зібрав музикантів з усього світу на фестиваль сучасної музики, а в литовській столиці підготували незвичайні дні «Відкритої Європи».

У Празі після реконструкції знову відкрився Національний технічний музей – один з найстарших, бо уже понад 100-літній, технічних музеїв у Європі. Тисячі відвідувачів заповнили зали вже у перший тиждень його роботи, змусивши навіть найбільших скептиків переглянути своє ставлення до технічних експозицій. По-перше, експонати музею переконують, що без історії техніки шлях до майбутніх здобутків не здолати. По-друге, Чеська Республіка відома своїм точним машинобудуванням. Важливо також, що технічні експозиції музею – інтерактивні, до багатьох експонатів можна доторкнутись, увімкнути їх, виміряти, випробувати, дослідити, тобто самому переконатись, як техніка прикрашає життя людини у 21 столітті.

Перша «Tatra» і Нобелівська премія винахіднику «поетизму»

Експозиція технічного музею має кілька відділів: історії транспорту, друкарський, архітектури і дизайну, астрономічний та експозиція – фотоательє. Вибір не випадковий, в основному, на вітчизняній базі технічного прогресу, розповіла Радіо Свобода працівник музею Ольга Шамалова.

«Вже сама назва музею «Національний» свідчить, що експозиції музею торкаються тих винаходів науки і техніки, які в основному народились на теренах Чехії. Тобто, всі наші головні п’ять експозицій демонструють чеські винаходи і чеських винахідників. Серед справжніх перлин у музеї, наприклад, автомобіль «Tatra-80», виготовлений спеціально для нашого першого президента Томаша Масарика – це авто чеського виробництва».

Серед унікальних експонатів музею – Нобелівська премія відомого чеського поета Ярослава Сейферта, винахідника поетизму, чи перші чеські хронометри – прилади для вимірювання часу. Можна також побувати в ательє архітектора початку 19 століття.

«Зальцбурзьке бієнале» – музика на всі смаки

У Австрії 2011 рік проголошений роком Моцарта. Цього року виповнюється 255 років від дня народження і 220 років від дня смерті великого композитора. А щоб не зупинятись тільки на давній музиці, у місті 3 березня відкрився фестиваль сучасної музичної творчості «Зальцбурзьке бієнале». У програмі фестивалю представлені чотири головні теми: «ZOOM» – це концерти сучасної музики, друга тема – «Focus» – присвячена струнним квартетам, які часто називають королями в музиці. Ще одна програма присвячена музиці в кіно, і остання – це музика в театрі.

«Зальцбурзьке бієнале» цікаве й тим, що після концертів можна поспілкуватися з музикантами, а це додає фестивалю незабутньої атмосфери. Бієнале триватиме до 27 березня.

У Вільнюсі в гості запрошують дипломати


«Відкрита Європа» – так називається незвичайна програма, яку підготував для всіх зацікавлених Вільнюс – культурна столиця Європи 2011 року. Свої двері вперше в історії відкрили посольства країн Європейського Союзу, які представлені в столиці Литви.

Деякі посольства займають цікаві, з архітектурного погляду, будівлі, часто вони розташовані у неповторних, історично сформованих інтер’єрах з меблями і творами образотворчого мистецтва, що мають велику мистецьку цінність. Програма дає можливість заглянути до таких приміщень, ближче ознайомитись з роботою дипломатичних представництв.

Роком раніше подібну акцію розпочали чехи, вони створили серію документальних фільмів про історичні будівлі, парки та інтер’єри, в яких у Празі розташовані дипломатичні місії. А зараз у гості запрошують дипломати, акредитовані в Литві. Скористатись нагодою можна до кінця квітня.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG