Доступність посилання

ТОП новини

Екс-президент Франції Ширак постане перед судом за звинуваченням в корупції


Екс-президент Франції Жак Ширак
Екс-президент Франції Жак Ширак

Прага – Вперше за післявоєнну історію Франції перед судом постане колишній лідер країни. Колишнього французького президента Жака Ширака звинувачують у використанні бюджетних коштів для створення політично важливих посад за часів його керування мерією Парижа на початку 1990-х років. Якщо звинувачення доведуть, 78-літньому Шираку загрожує до 10 років ув’язнення та штраф у близько 150 тисяч євро.

Згідно з версією звинувачення, Жак Ширак, будучи ще мером столиці, використовував громадські гроші для того, щоб платити функціонерам зі своєї партії, забезпечуючи собі підтримку на майбутніх виборах. Разом із Шираком по справі проходять ще дев’ять осіб, які у вівторок, 8 березня, мають відповідати перед суддею на процесі.

Сам Жак Ширак, який із 1995-го по 2007 рік був президентом Франції, і, відповідно, мав президентський імунітет від кримінального переслідування, нині говорить, що він не скоїв жодного злочину. Адже, за його словами, міська рада схвалила таке використання грошей, і ці посади були законні.

Згідно з кримінальним кодексом, Шираку загрожує до 10 років ув’язнення. Але мало хто вірить, що колишній президент потрапить до тюрми через свій поважний вік та стан здоров’я. Хоча сам Ширак стверджує, що чутки про його погане здоров’я неправдиві, а те, що в нього почалася хвороба Альцгеймера – брехня. У січні під час телевізійної програми він сказав, що почувається прекрасно. «Я почуваюся добре, дякую. Бажаю і вам такого ж доброго здоров’я», – зауважив він.

Дехто взагалі побоюється, що суд на Шираком може не відбутися через те, що звинувачення об’єднало в одну справу кілька епізодів, що на думку адвокатів, є неконституційно. Також має значення той факт, що звинувачення стосуються подій дуже віддалених у часі.

Партія Ширака пообіцяла повернути гроші до скарбниці Парижа

Крім того, партія Жака Ширака та мерія домовилися, що до скарбниці міста буде повернуто суму у близько 2 мільйони 200 тисяч євро, що приблизно відповідає сумі, яку втратив Париж, оплачуючи партійних функціонерів Ширака.

Але, яким би не був фінал цієї справи, вона залишиться прецедентом та неприємністю для політичної репутації Ширака і для його філантропічної праці, якою він зайнявся, відійшовши від політики. Адже потрапивши на лаву підсудних, він став першим колишнім лідером країни, після маршала Філіпа Петена, якого звинувачували у зраді та співпраці з нацистами.

Також зіпсована репутація Ширака матиме небажані наслідки для нинішнього президента країни, Ніколя Саркозі, який є протеже Ширака. Саркозі, що втратив популярність у французького виборця, ймовірно, через справу Ширака, матиме ще більші проблеми напередодні президентських виборів наступного року.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG