Доступність посилання

ТОП новини

Українські корови жують вже й долари (європейська преса)


Прага – Визначні міжнародні експерти заявляють, що, незважаючи на повільний і недосконалий розвиток демократичних реформ в Україні, все ж не слід помилково визнавати тут провал демократії. Російські політики, як зауважують європейські газети, заговорили про «зближення Росії, Польщі, України і ЄС» і називають це одним із головних елементів європейської інтеграції ХХІ століття. Виявляється, що українська корова здатна за час лише однієї своєї трапези впереміш із сіном зжувати 2 тисячі доларів – про це повідомляють у європейській пресі.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» оприлюднило аналітичний матеріал дослідницького директора американської неурядової організації «Freedom House» Крістофера Уокера та експерта з університету Джорджа Вашингтона США Роберта Орттунґа, котрі вважають, що після прощання з диктатурами народам Єгипту і Тунісу тепер у першу чергу належить перейти до реальних демократичних змін у своїх державних інститутах. І це, на думку американських експертів, чи не найважчий процес у демократизації життя держави, про що свідчить гіркий і невтішний досвід пострадянських країн, за винятком трьох республік Балтії, які увійшли до складу ЄС і НАТО. «Однак частковий прогрес в Грузії, Україні та Киргизстані не слід применшувати», – зауважують автори статті і застерігають, що «повільну і недосконалу природу реформ у цих країнах не мають помилково приймати за їхній провал». Навпаки, Уокер і Орттунґ закликають Захід: зважаючи на «незавершеність процесу розпочатого кольоровими революціями на пострадянському просторі», ні в якому разі не залишати ці країни напризволяще, а належно, як «пріоритети», підтримати ймовірний у цих країнах перехід від «часткових демократій» до вирішальних реформ, на що після пережитих революцій ще зберігаються всі шанси, і в Україні, і в Киргизстані, і в Грузії.

Польська «Жечпосполіта» акцентує увагу на заяві чільника комісії Державної думи Росії у закордонних справах Костянтина Косачова, який заявив минулого тижня у Львові під час міжнародної конференції «Європейський Союз – Росія – Україна», що «зближення Росії, Польщі, України і ЄС є одним із головних елементів європейської інтеграції у ХХІ столітті». Косачов також відкинув звинувачення на адресу Росії в тому, що та, мовляв, «перешкоджає Україні в європейській інтеграції, намагаючись утримати Київ у власній сфері впливу». Російський чільник заявив, що «Росію не лякає інтеграція України до європейських структур, бо це відповідає геополітичним та культурним орієнтирам Росії». Косачов також переконував учасників конференції у Львові, що Україна не є предметом якихось закулісних торгів між головними геополітичними гравцями у світі.

Лондонська «Дейлі Телеґраф» повідомляє, що українець Володимир Кличко, чемпіон світу з боксу в суперважкій категорії за версіями IBF/WBO/IBO, підписав пізно ввечері у п’ятницю контракт на об’єднавчий бій із британцем Дейвідом Хеєм, котрий є володарем чемпіонського пояса у тій же суперважкій вазі за версією WBA. Газета також інформує, що поєдинок має відбутися в Німеччині, в одному з трьох міст – на стадіонах Дортмунда, Ґельзенкірхена чи Кайзерслаутерна. Дата бою – 25 червня чи 2 липня – буде уточнена найближчими днями. Газети також пишуть, що сума гонорару може становити близько 40 мільйонів фунтів і буде поділена між учасниками двобою порівну. Домовленості про цей бій не могли досягти кілька років. Раніше Дейвід Хей уже двічі відмовлявся від обумовлених контрактами боїв із братами Кличко. Щойно в суботу Володимир Кличко відмовився від призначеного раніше на квітень бою за захист титулу з британцем Дереком Чисорою через грудневу травму, від якої Кличко, за словами лікаря, не встигає видужати до 30 квітня, попередньої дати планованого було бою з Чисорою.

Вже згадана польська «Жечпосполіта» інформує, що корова з господарства двох злодіїв одного з сіл в Одеській області на півдні України з’їла разом із сіном дві тисячі доларів готівкою, що їх сховали два брати-грабіжники в яслах у їхньому корівнику. Перед цим два брати ще з одним їхнім спільником украли з хати у їхньої сусідки 10 тисяч доларів. Спільникові вони «виділили» лише 400 доларів, що стало причиною легкої згоди цього чоловіка все розповісти міліції. Половину з украденої суми у братів-злодіїв забрали місцеві бандити, частину грошей вони прогуляли, а дві тисячі сховали в сіні у яслах корови, яка їх спокійно зжувала.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG