Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині перебої з постачанням хліба


Луганськ – У деяких містах Луганщини через брак борошна зупинилися хлібозаводи. Зокрема, жителі Свердловська та Ровеньків скаржаться на дефіцит хлібу. Для того, щоб придбати цей продукт їм доводиться вистоювати черги. Між тим ціни на хліб вже поповзли вгору. Обласна влада запевнює, що проблему вже розв’язала.

Перебої з хлібом у шахтарському місті Свердловськ, із населенням у понад 70 тисяч жителів, тривають уже четвертий день, каже жителька міста Олена. За її словами, у продаж заводський хліб не надходить. Адже єдиний великий хлібокомбінат у місті, який належить відкритому акціонерному товариству «Коровай», не працює.

«Всі торгові точки «Коровая» закриті, – зауважує вона. – Що ж до приватних підприємців (це маленькі магазини, пекарні, супермаркети), то раніше вони випускали, так би мовити, продукцію еліт-класу. А зараз вони печуть вже любий хліб, але ціна досягла 5 гривень за буханець».

Пекарі чекають на борошно з Держрезерву

Хлібний ажіотаж і в іншому великому місті Луганщини – Ровеньках. На дефіцит хліба ровеньчани почали звертати увагу від неділі. Купити буханець можна лише, вистоявши декілька годин у черзі. При цьому хліб у місті подорожчав приблизно на 30 відсотків, розповідає жителька Ровеньків Галина.

«Не було хліба, полиці порожні. Довелося обійти деякі магазини в центрі міста, – каже вона. – Знайшла в одному із супермаркетів, де у нас є приватна хлібопекарня. Черга там величезна – це нагадує радянські часи. Довелося вистояти дві години, щоб купити хліб».

Влада намагається розв’язати проблему за рахунок підвезення продукції з Луганська. Міський голова Ровеньків Олександр Єсєнков у коментарі Радіо Свобода розповів, що в місто вже направлені машини з хлібом і до 9 березня ситуація має стабілізуватися. Наразі влада звернулася до приватних підприємців із проханнями збільшити випуск продукції і не підвищувати ціни. Причина такого ажіотажу, за даними мера Ровеньків, відсутність борошна на підприємстві «Коровай».

«Вони чекають на дешеве борошно з Держрезерву. Але поки що його не підвезли. Так мені пояснили», – зазначив Олександр Єсєнков.

Голова ОДА: проблему вже ліквідовано

«Коровай» раніше був монополістом на ринку хліба і володіє мережею великих хлібокомбінатів по всій області. Сьомого березня, в офіційний вихідний день, прес-служба підприємства не захотіла коментувати ситуацію. Джерело на підприємстві повідомило, що «Коровай» дійсно має проблеми з постачанням борошна і навіть у Луганську хлібозаводи працюють не на повну потужність.

Тим часом голова облдержадміністрації Луганської області Володимир Пристюк заявив, що в регіоні немає проблем ані з борошном, ані з випічкою хліба, а дефіцит, який виник, назвав «тимчасовими труднощами», які «вже ліквідовані». Обласна влада також доручила інспекції з контролю за цінами терміново перевірити заяви про можливі спекуляції із цінами на хліб у святкові дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG