Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії на міністра, який назвав «дурнями» тих, хто отримує малу зарплату, очікує судова справа


Рига – На міністра оборони Латвії Артіса Пабрікса, який в інтерв’ю одному з латвійських видань назвав «дурнями» тих, хто отримує 100 латів (приблизно 140 євро), подано позов до суду. Позивачем стала латвійка, яка отримує ще меншу зарплату. На її думку, судова справа проти міністра змусить латвійських політиків серйозно задуматися над своїми публічними висловлюваннями і з повагою ставитися до пересічних латвійців, яку б платню вони не отримували.

Після сплати податків я отримую 84 лати і 70 сантимів (121 євро), каже працівниця латвійського радіо Еліна Колате.

Однак молода жінка, яка має вищу освіту, себе «дурною» не вважає. І щоб це довести, Еліна Колате подала позов про захист честі та гідності до Юрмальського суду на міністра оборони Латвії Артіса Пабрікса.

За її словами, зараз в країні склалася така економічна ситуація, що багато людей, щоб якось зводити кінці з кінцями, змушені працювати за малу зарплату.

Понад 80 тисяч латвійців дурні?

Також для значної кількості безробітних у Латвії єдина можливість для виживання – це участь у програмі Європейського соціального фонду. Виконуючи малокваліфіковану працю, зокрема прибираючи сміття на вулицях, вони отримують 100-латову стипендію.

«Я думаю, що пан Пабрікс зробив помилкові судження щодо моїх розумових здібностей. І не лише моїх. У програмі 100-латових стипендій беруть участь понад 80 тисяч латвійців. Виходить, що усі ці люди дурні», – обурюється Еліна Колате.

Для неї образа людей, які отримують малу платню, особливо неприємна, бо йде вона від міністра – людини, яка відповідає за те, що відбувається в країні.

Еліна Колате вимагає особистого вибачення від міністра, погашення судових витрат, а також моральну компенсацію у розмірі 140 євро.

Непорозуміння чи цинізм


Натомість міністр оборони Артіс Пабрікс каже, що це непорозуміння і фраза була вилучена із контексту інтерв’ю.

«Я прошу вибачення за це непорозуміння. Буває, коли ми йдемо по дорозі і випадково когось штовхнемо, це також непорозуміння. Однак я на себе дуже сердитий, тому що у бесіді з журналістами втратив самовладання. Мені слід тримати себе у руках, а я цього не зробив», – зазначив міністр

В інтерв’ю латвійській газеті «Diena» Артіс Пабрікс, коментуючи рішення влади збільшити зарплату окремим чиновникам у державному управлінні, заявив: «Консолідація не означає, що країнами можуть керувати тільки дурні. За 100 латів можуть працювати тільки дурні».

За словами міністра, він лише намагався уточнити, що для залучення сильних експертів у державне управління, їм необхідно платити конкурентоздатні зарплати. Зокрема, керівник бюро міністра оборони після підвищення платні отримуватиме 2000 євро щомісяця. Міністри у Латвії отримують понад 2400 євро.

Позови можуть ще бути

Однак необережне висловлювання міністра оборони викликало обурення у суспільстві.

Експерти зазначають, що Пабрікс як представник уряду продемонстрував відверту зверхність і цинічність. Вони прогнозують, що діям Еліни Колате можуть наслідувати й інші латвійці.

Наразі представники націоналістичної партії «Усе Латвії! Вітчизні і Свободі» закликали Артіса Пабрікса серйозно подумати на тим, чи може він і надалі обіймати посаду міністра оборони Латвії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG