Доступність посилання

ТОП новини

Польські жінки подарували собі на 8 березня... уряд. Тіньовий


Варшава – «Жіноча революція» – так у Польщі назвали незвичайну подію, приурочену цьогорічному святу 8 березня. Конгрес жінок Польщі проголосив створення тіньового Кабінету міністрів. До складу цього альтернативного уряду ввійшли представниці тільки «слабкої» статі. Серед них – політики, підприємці, вчені та громадські діячки, відомі своїми далеко не слабкими характерами.

Створення уряду в спідницях – ідея Конгресу жінок. Це впливова польська організація, що займається питаннями гендерної рівності. Саме з ініціативи Конгресу польський Сейм нещодавно ухвалив закон, що гарантує жінкам не манше ніж 35 відсотків у партійних виборчих списках.

Цього року парламентські вибори у Польщі вперше відбуватимуться за новими правилами. Проте Конгрес жінок не покладає рук, він домагається збільшення кількості місць для жінок у виборчих списках до 50 відсотків.

Діячки Конгресу переконані, що польки повинні активніше включатися в процес управління державою. Мовляв, сучасні жінки, які мають високі професійні кваліфікації, спроможні вирішити багато наболілих проблем суспільства.

Не опозиція, а конструктивна пропозиція

Власне, для того, щоб впливати на стратегічні напрямки розвитку країни, Конгрес жінок створив неформальний уряд. Як кажуть діячки цієї організації, створення групи, названої тіньовим урядом, дає шанс донести ідеї Конгресу до польської влади. Так званий жіночий кабмін моніторуватиме діяльність чинного уряду й пропонуватиме пакети рішень з різних суспільнозначимих проблем, важливих не лише для жінок.

Головою новоствореного тіньового уряду обрали депутата Європейського парламенту Дануту Хюбнер. «Ми не хочемо, щоб нас сприймали як опозицію, бо ми не опозиція, – каже вона. – На нашу думку, ми – конструктивна пропозиція. Усіх політиків, які сьогодні хвилюються, що їм не вдасться знайти компетентних жінок до партійних списків, хочемо запевнити, що достатньо лише розглянутись навколо».

Хюбнер також наголосила, що тіньовий уряд створено з далекосяжною метою. За її словами, альтернативний кабмін «надихатиме» польську владу на компетентне вирішення тих проблем, в яких спеціалізуються члени очолюваного нею самопроголошеного уряду. «Ми не прийшли з нізвідки», – натякнула на багатий професійний та управлінський досвід своїх колег Данута Хюбнер.

Все-таки дихають у спину владі чоловіків?

У жіночому уряді є низка, так би мовити, традиційних галузевих відомств, зокрема, міністерства внутрішніх справ, оборони, культури тощо. Міністром закордонних справ стала Йоланта Квасневська – дружина екс-президента Польщі Олександра Квасневського.

Водночас у тіньовому кабміні створено кілька нетипових міністерств, наприклад, світськості держави і багатокультурності або ж з питань рівноправності статей та протидії насиллю. У планах альтернативного уряду – створення міністерства з питань світоглядної нейтральності.

Професор Маґдалена Сьрода, тіньовий міністр освіти, науки та спорту, наголошує: «Починаючи з раннього віку, молодь потрібно виховувати так, щоб наше суспільство було відкритим, європейським, різноманітним, індивідуалізованим, таким, де шанують права меншин».

Коментуючи створення жіночого тіньового кабміну, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що відчуває, як «різні середовища» дихають йому у спину. Він запевнив, що каже це цілком серйозно.

Тим часом діячки польського Конгресу жінок переконані, що їхній досвід може бути корисним для інших країн. Вже цього року у Варшаві відбудеться Європейський конгрес жінок, під час якого польки підбиватимуть перші підсумки діяльності свого тіньового уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG