Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент США відвідує Фінляндію, Росію і Молдову


Віце-президент США Джозеф Байден і президент Фінляндії Тар'я Халонен
Віце-президент США Джозеф Байден і президент Фінляндії Тар'я Халонен

Прага – Після того, як на початку тижня віце-президент США Джозеф Байден прибув до Фінляндії, де провів переговори з її лідерами в Гельсінкі, американський чільник відправляється до Москви і Кишинева. В Москві Байден, як засвідчують у Вашингтоні, докладатиме зусиль для підбиття перших підсумків і продовження політики «перезавантаження» у стосунках між США та Росією. В Молдові Байден підтримає демократичні реформи та європейські прагнення Кишинева.

У понеділок і вівторок Джозеф Байден вів у Гельсінкі мову з президентом Тар’єю Халонен і прем’єр-міністром Фінляндії Марі Ківініємі про роль фінського військового контингенту в Афганістані, розширення співпраці США з ЄС та американські інвестиції в так звані «зелені», новітні екологічні технології Фінляндії.

Московський візит віце-президента США фактично розпочинається в середу в посольстві США в Москві з ділового сніданку Джо Байдена з американськими бізнесменами в Росії. Потім американська делегація відвідає плановане як російську версію американської Силіконової долини підмосковне Сколково для дискусії за круглим столом із російськими бізнесменами. Обід віце-президента США з президентом Росії Дмитром Медведєвим відбудеться пізно в середу.

Четвер Джо Байден розпочинає з зустрічі з прем’єр-міністром Володимиром Путіним, а потім матиме дискусії з російською опозицією і представниками російського громадянського суспільства. На завершення американський чільник прочитає лекцію студентам Московського державного університету.

У п’ятницю віце-президент США зустрінеться в Молдові з керівництвом республіки, де наголосить на підтримці демократичних реформ та європейської інтеграції Кишинева.

Один із радників Джо Байдена, Тоні Блінкен, також наголосив, що в Кишиневі віце-президент США запевнить керівництво Молдови у підтримці з боку Вашингтона рішення замороженого конфлікту в Придністров’ї у напрямку «збереження суверенітету і територіальної цілісності Молдови».

У центрі поїздки Джозефа Байдена – Росія

Вже згаданий радник віце-президента США з Ради національної безпеки Тоні Блінкен наголошує, що у центрі візиту Байдена до Росії – підбиття перших підсумків і продовження «перезавантаження» в американсько-російських стосунках, яке президент США Барак Обама розпочав відразу ж після приходу у Білий дім в 2009 році.

Блінкен нагадав, що цій політиці Обами більшість політиків прогнозували успіх.

«Сьогодні, через два роки, ми бачимо практичні і важливі наслідки «перезавантаження», включно з новою угодою «Старт», угодою про мирну співпрацю у ядерній галузі, набагато глибшими спільними кроками щодо Афганістану, Ірану, Північної Кореї – це сигнали про перемогу президента Обами. Ця поїздка для віце-президента – можливість глибше вивчити «перезавантаження», те, чого ми тут досягнули і де ми сподіваємося бути найближчим часом», – сказав Блінкен.

Радник президента США і директор з питань Росії та Євразії в Раді національної безпеки США Майкл Макфол також підтвердив, що віце-президента США проведе у Москві переговори щодо вступу Росії в СОТ і обговорить із російським керівництвом питання створення системи протиракетної оборони в Європі. Щодо ПРО, то Макфол зберігає оптимізм щодо просування після обговорення цих проблем Обамою та Медведєвим в Японії та Лісабоні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG