Доступність посилання

ТОП новини

«Один світ» – фестиваль документальних фільмів про права людини відкрився у Празі


Прага – Сьогодні в Празі відкрився 13-й міжнародний фестиваль документальних фільмів правозахисної тематики. Програма фестивалю різноманітна – від стрічок, які розповідають про боротьбу з тоталітарними режимами в таких країнах, як Білорусь чи М’янма, до фільмів про захист прав людей старшого віку чи, наприклад, про боротьбу за права дітей, яких тероризують чи визискують родичі.

У програмі цьогорічного фестивалю 104 документальні фільми із близько 40 країн світу. Стрічки були відібрані комісією з усього 1 тисячі 600, пропонованих на фестиваль.

Наприклад, секція «Обличчя корупції» розповідає про ганебні прояви корупції у світі й показує як один із найефективніших шляхів боротьби інтенсивну працю громадських об’єднань.

В секції «Жіночим голосом» об’єднані стрічки про проблеми жінок і жіночих рухів в окремих країнах, передусім, на Близькому Сході.

Вперше цього року в окрему секцію виділені фільми про електронні медіа – нову і надзвичайно ефективну силу у спілкуванні і об’єднанні людей на початку 21-го століття.

Правозахисна тема – головна на фестивалі


А розпочався фестиваль німецьким фільмом «На сходинках переможців», який розповідає про перемогу над стереотипним поглядом на людей старшого віку. Чоловіки і жінки віком від 80 до 100 років взяли участь у спортивних змаганнях і перемогли і секунди, і старість.

Та головною темою фестивалю залишається захист прав людини, наголосив у розмові з Радіо Свобода один із його організаторів Філіп Шебек.

«Є у нас цього року цікавий фільм – «Вільна сцена», автори якого білоруска Альбіна Ковальова і британець Метью Чарлз. Фільм розповідає про те, як режим обмежує працю білоруських акторів у забороненому театрі «Вільна сцена», – зазначив Шебек.

Фільм про Україну – «Український Chelsea»

Серед стрічок фестивалю також фільм німецьких авторів про нинішню Україну – «Український Chelsea». Якщо ви живите в Донецьку, то для вас немає нічого дорожчого, ніж донецький клуб «Шахтар». Також у жодному іншому місті нинішній президент України не має такої підтримки, як тут. Явище, на думку режисера фільму Якоба Пройсса, належить до феноменів: у краї, де процвітає безробіття, корупція і злидні, погляди звернені до найбагатшої людини в країні – Ріната Ахметова і його «українського Chelsea».

Стрічка «Ходорковський» присвячена вільній людині за ґратами – Михайлові Ходорковському і політичній системі в Росії. Є стрічки, які розповідають про правозахисні проблеми на Кубі і в Тибеті чи становлення громадянського суспільства в Румунії й боротьбу з наркомафією в Колумбії.

Фестиваль «Один світ» закінчить свою роботу 27 березня, цього ж дня стануть відомі його лауреати.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG