Доступність посилання

ТОП новини

Єврейська громада Криму проти нової «справи Бейліса»


Сімферополь – Представники низки єврейських громадських та релігійних організацій звернулися до правоохоронних органів Криму і Севастополя з вимогою порушити кримінальну справу проти лідера однієї з козачих організацій півострова Віталія Храмова. Останній звинуватив «талмудистів» у причетності до «ритуального вбивства» двох дівчаток у Севастополі. В Асоціації єврейських організацій і громад Криму побоюються розв’язування на півострові антисемітської кампанії через «нову справу Бейліса». Якраз 100 років тому в Києві почався ініційований російською царською владою судовий процес проти Менахема Менделя Бейліса, звинуваченого в убивстві з ритуальною метою християнського хлопчика. Справа тоді набула розголосу не лише в Російській імперії, але й за кордоном.

Старійшина козачої общини «Соболь» Віталій Храмов кілька разів публічно заявляв про те, що вбивство у Севастополі двох дівчаток – 11-літньої Тані М. і 10-літньої Насті Б. – мало, за його словами, «ритуальний характер». В інтерв’ю російській інформагенції «Новий регіон» він стверджував, що одну із дівчаток убили «за талмудистським обрядом», випустивши їй кров. «За талмудистським каноном, саме кров християнських дітей і християнських незайманих дівчат – особливо цінна», – зазначив Храмов.

Історія зі зникненням 4 січня, а потім убивством двох севастопольських дівчаток вразила севастопольців, для її розслідування з Києва прибула спеціальна слідча група на чолі із заступником міністра внутрішніх справ України. Наприкінці січня їхні тіла виявили неподалік будинку, де вони мешкали. Правоохоронці стверджують, що затримали підозрюваних у вбивстві, яке мало побутовий характер.

Раніше Віталій Храмов також заявляв, що убитий торік у Джанкої психічно неврівноваженим чоловіком 5-літній Вітя Ш. теж став жертвою релігійного ритуалу – мусульманського. Тоді заяви Храмова викликали протести мусульманської громади.

Сам Храмов заявив, що як представник християнської і російської громадськості «триматиме на контролі» розслідування усіх «звірячих убивств християнських дітей» у Севастополі.

Чи посадять Храмова?

Прокуратура Криму поки що не коментує ситуацію. Однак торік правоохоронці порушила проти Віталія Храмова кримінальну справу за розпалювання міжетнічної ворожнечі. На одному з мітингів той публічно в неетичній формі звинуватив кримських татар у масовому вбивстві росіян напередодні окупації Сімферополя нацистами. Слідство вели співробітники СБУ, і зараз ця справа перебуває на розгляді в одному із місцевих судів адміністративного центру автономії.

Голова Асоціації єврейських організацій і громад Криму Анатолій Гендін зазначає, що заяви Храмова та трансляцію їх агенцією «Новий регіон» без уваги залишати не можна, бо це може призвести до міжрелігійних конфліктів.

«Сьогодні говорити, що винні талмудичні релігійні євреї, які виконують талмудичні ритуальні закони і використовують кров християнських малюків для цього, – це повне мракобісся. Ті, хто це говорить, розпалюють міжетнічну ворожнечу. Це неприпустимо і має переслідуватися кримінально. В нашому Криму, де живе понад 180 національностей, злочинно займатися проповідуванням релігійної ворожнечі, ксенофобії та антисемітизму – це просто неприпустимо!» – наголосив Анатолій Гендін.

Із вимогою притягти Храмова до відповідальності до СБУ також звернувся рабин Севастополя Біньямін Вольф.

Разом з тим ніхто з офіційних осіб Автономної Республіки Крим і Севастополя поки що не засудив заяви Віталія Храмова – ні стосовно кримських татар, ні стосовно українців, ні стосовно євреїв.

«Справа Бейліса» в судах Російської імперії тривала два роки і завершилася виправданням обвинуваченого. Однак тоді суд визнав, що вбивство хлопчика було ритуальним. Століття тому результатом цієї справи стало різке зростання антисемітизму і єврейські погроми, що прокотилися імперією.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG