Доступність посилання

ТОП новини

Зона євро хвилюється перед вирішальним самітом ЄС


Брюссель – Останніми днями спостерігається нова хвиля тиску на країни єврозони, уряди яких мають зібратися на саміт наприкінці тижня у Брюсселі. Рейтинг спроможності Греції виплачувати свої борги знову впав. Світові інвестори мають сумніви й у тому, що плани суворих заощаджень справді допоможуть Афінам «залатати діри» у національному бюджеті. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, в чому полягають нові складнощі, з якими напередодні саміту ЄС зіштовхнулася спільна європейська валюта.

Декілька днів тому рейтингове агентство Moody’s вкотре знизило оцінку Греції й внесло цю країну до категорії ризикованих. Інвесторам не до вподоби, що її уряд не надто активно впроваджує плани заощаджень, щоб поповнити державну казну грошима, яких країні катастрофічно не вистачає.

У чому полягають нові складнощі ситуації, адже вся єврозона та Міжнародний валютний фонд близько року тому кинулися рятувати греків, надавши їм для цього кругленьку суму, запитало Радіо Свобода у економіста з потужного європейського банку ING Оскара Берналя.

«Вже сама ситуація, в якій нині перебуває грецька економіка, залишається доволі скрутною, – каже економіст. – Реформи уряду тим часом викликають спротив s серед політиків, і серед населення. Через це завдання, що стоїть перед (грецьким) урядом, надзвичайно ускладнюється».

Надмірна залежність від позик

Світові ринки до того ж вважають, що Греція залишається надто залежною від рятівної позики у 110 мільярдів євро, наданих партнерами по єврозоні та МВФ.

У цьому контексті саміт Євросоюзу, що відбудеться у п’ятницю, буде вирішальним для того, щоб створити умови для остаточного виходу Греції зі скрути та недопущення нових хвиль «боргової кризи» в Європі.

Оскар Берналь припускає два можливі шляхи. «Перше рішення – відкласти на пізніше дату, коли Греція зобов’язана відповідати критеріям Мастріхтської угоди (тобто мати 3-відсотковий бюджетний дефіцит та обмежену суму зовнішнього боргу), – вважає економіст. – Друга можливість – зменшити відсотки позики та надати їй нову допомогу з кризового фонду Євросоюзу та МВФ».

Але зменшення відсотків також просить інша «слабка ланка» єврозони – Ірландія, яка вважає, що нинішні умови позики, наданої їй для порятунку своїх банків, несправедливо високі.

Чому слабкий долар і міцне євро?

Та гіпотеза «зараження» інших держав об’єднаної Європи «грецькою» та «ірландською» кризами, схоже, не має прихильників серед світових інвесторів. Доказ цьому – євро, що від початку року зміцнюється порівняно з американським доларом.

І виглядає на те, що така тенденція влаштовує і США, і Європу. Як пояснив європейський економічний експерт Крістоф Діспас, «європейські уряди тішаться зміцненню євро, бо так долається інфляція та стримується удар, спричинений ростом цін на нафту».

Але, у свою чергу, радіють слабшанню долара і американці. «У Сполучених Штатах використовують цей порівняно впорядкований спад вартості долара для потужнішого відновлення економіки та покращення ринку зайнятості», – пояснює причини валютних коливань європейський економічний експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG