Доступність посилання

ТОП новини

Приїзд до України кримінального авторитета для регіоналів не проблема


Алімжан Тохтахунов
Алімжан Тохтахунов

Київ – Оголошений у міжнародний розшук російський громадянин Алімжан Тохтахунов, відомий також як кримінальний авторитет «Тайванчик», заявив, що після приходу до влади в Україні Віктора Януковича він став відвідувати Київ. Українські прикордонники сказали Радіо Свобода, що жодних доручень від правоохоронних органів щодо цієї людини не мають. Натомість факт перебування в Україні Алімжана Тохтаунова підтвердив один із провладних членів парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. На думку опозиції, Україна таким чином порушує взяті на себе міжнародні зобов'язання.

За словами російського громадянина Алімжана Тохтахунова, зараз йому закрито в’їзд практично в усі країни світу. Проте Тахтахунов, відомий також як кримінальний авторитет «Тайванчик», в інтерв’ю російському журналові GQ розповів, що за Президента Віктора Януковича став їздити до Києва.

У 2002 році проти Алімжана Тохтахунова у Сполучених Штатах порушили кримінальну справу за звинуваченням у спробі тиску та підкупу спортивних суддів. Йому загрожує 5 років ув’язнення та 250 тисяч доларів штрафу.

Відтоді він оголошений Інтерполом у міжнародний розшук – в електронній картотеці проти його прізвища стоїть червона позначка, що означає вимогу арешту в разі його появи на території країн-членів Інтерполу, однією з яких є Україна.

Прикордонників не поінформували

«Ми взяли на себе міжнародно-правові зобов’язання затримувати тих осіб, яких Інтерпол оголошує в міжнародний розшук, – зауважує перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Геннадій Москаль. – Російська конституція говорить, що громадянин Росії не може бути затриманий, арештований і виданий іншій країні за жодних умов. Але якщо людина виїхала за межі Росії, то на неї вже не поширюється російське законодавство».

За словами Геннадія Москаля, відповідальність у цій ситуації мають нести керівництво Державної прикордонної служби та Міністерства внутрішніх справ.

«Нам мала б надійти інформація, заборонити в’їзд в Україну чи затримати на кордоні, – сказав Радіо Свобода офіцер прес-служби Державної прикордонної служби Андрій Демченко. – А нам доручень ніяких не надходило щодо цієї людини».

Ян Табачник: «По нашому Інтерполу його немає в розшуку»

Факт перебування у Києві Алімжана Тохтахунова підтвердив Радіо Свобода інший член парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, депутат-регіонал Ян Табачник.

«Я знайомий з ним, – каже він. – Те, що він був в Україні, я знаю. На жаль, я хворів тоді і його не бачив. Це було тоді, коли у Кобзона тут був концерт, і він (Тохтахунов) приїхав в Україну».

Ян Табачник також розповів, що свого часу їздив на день народження до Алімжана Тохтахунова.

За словами Геннадія Москаля, він має намір звернутися в штаб-квартиру Інтерполу з приводу того, що Україна порушує взяті на себе зобов’язання. На його думку, ініціювати парламентське розслідування безперспективно, бо представники більшості не дадуть йому ходу.

Депутат-регіонал Ян Табачник підтверджує цю здогадку опозиційного депутата. За його словами, Україна не тільки таку угоду має – вона має достатньо інших угод, які теж не виконує. Щоправда, майже одразу Ян Табачник уточнив: «По нашому Інтерполу його немає в розшуку».

Ян Табачник також не бачить підстав розглядати це питання на засіданні комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. «Ну, який стосунок ми маємо до прикордонників?» – так він відповів на запитання, чи буде ця ситуація розглядатися на засіданні профільного парламентського комітету.

Тим часом Президент Віктор Янукович нагородив голову Державної прикордонної служби Миколу Литвина орденом Богдана Хмельницького.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG