Доступність посилання

ТОП новини

Коефіцієнт корисної дії уряду близький до нуля (огляд преси)


Київ – Відмова від найпрестижнішої нагороди країни письменника Василя Шкляра стала безпрецедентною подією в історії Шевченківської премії. Як пише газета «Україна молода», такого скандалу Шевченківська премія ще не знала. Не зважаючи на рішення Шевченківського комітету про присудження премії, в оприлюдненому указі Президента щодо лауреатів прізвище Шкляра не значилося. Останні дні ця тема залишається найбільш обговорюваною, однак, як зауважує далі видання, питань залишається більше, ніж відповідей. І вони здебільшого – у політичній площині. Докладніше про це йдеться в статті «Білий ворон».

15 березня минає рік, як Микола Азаров очолив уряд. За цей рік, як пише газета «День», Кабмін зазнав сильних змін. Головне –девальвувалася сама вага, значення і вплив цього органу виконавчої влади. Та і сам він неабияк «схуд». Президент скасував чотири міністерства і зменшив більш ніж на третину кількість членів уряду. Порідшали також лави численних заступників. І лише одне залишилося непорушним – це міністр Табачник і хвилі незадоволення, які викликає його персона в суспільстві. Про причини невдоволення і про те, чому й досі одіозний міністр не втратив своєї посади розмірковується в матеріалі «Реабілітація замість екзекуції».

Уряд Миколи Азарова за 2010 рік залучив до бюджету доходів менше, ніж було спочатку заплановано, і штучно «виконав» фінансовий план за допомогою податкових переплат. Як стверджує дописувач газети «Голос України», рівень соціальних гарантій населенню не відповідає фактичній інфляції, тобто влада призвела до зниження життєвого рівня українців. Натомість державний борг і бюджетний дефіцит зростали більшими темпами, ніж всі інші макроекономічні показники. Якщо вирахувати «коефіцієнт корисної дії» уряду у керівництві державними фінансами, то він виявиться меншим, ніж у архаїчного паровоза, –близьким до нуля або й взагалі від'ємним.

Інфляція в Україні торік зростала швидше, ніж в інших країнах Співдружності незалежних держав. Ціни підскочили на 9,4%, тоді, як у Білорусі, все подорожчало на 8%, у Росії – майже на 7%. Як переконує «Газета по-українськи», в Україні інфляцію роками накручували штучно – Нацбанк друкував гроші. Це було на користь фінансовим групам, які раділи постійному надходженню ресурсів до своїх банків. Промисловість від цього страждала, бо висока інфляція дає вищі відсоткові ставки. Тобто на збитках підприємців нажилися банкіри. Споживчий сектор не зростав, доходи людей знижувалися. Якщо уряд і далі діятиме так, то наприкінці року інфляція може сягнути 18 відсотків. Вести ощадливу політику, повертати борги іноземним установам і не позичати нові суми уряд не зможе. Тільки за відсотками по кредитах слід повертати 40 мільярдів гривень. Навіть якщо Міжнародний валютний фонд підкине 6 мільярдів гривень, цього не вистачить для утримання фінансової ситуації. Усе може закінчитися масштабним дефолтом. Про це наголошується в статті «Банкіри нажилися на збитках підприємців».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG