Доступність посилання

ТОП новини

Моряки втекли з Лівії за картою зоряного неба


Прага – Грузинським морякам, які майже 11 місяців провели в Лівії, фактично, в полоні, вдалося втекти на волю. Про це в четвер Радіо Свобода повідомила дружина капітана судна «Васіліос N», яка отримала смс-повідомлення від свого чоловіка. За словами жінки, судно вже прибуло до порту Мальти. На борту корабля перебувають і троє українців.

Інформація про звільнення моряків надійшла від дружини капітана, з якою зв’язалась по телефону кореспондент Радіо Свобода Теа Абсарідзе. «Дружина капітана Манана Амбалія отримала смс-повідомлення: змогли вийти з порту Місурат, в даний момент перебуваємо біля Мальти», – повідомила Абсарідзе.

Інших подробиць дізнатися не вдалося

Моряки не можуть тримати телефонний зв’язок із рідними – їхні мобільні телефони вже давно вийшли з ладу.

Радіо Свобода зв’язалося з офіційними особами з Міністерства закордонних справ Грузії та з послом Грузії в Італії – усі обіцяють допомогти морякам.

«Представник транспортної адміністрації Теймур Іобідзе каже, що вони спільно працюють над цією проблемою. А дружина капітана Манана Амбалія говорить, що не вірить в обіцянки влади», – повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Родичі моряків мають підстави не вірити владі

Дружина капітана має підстави не вірити обіцянкам, адже на кораблі не лише її чоловік Тамаз Курашвілі, а й син Георгій, який кілька місяців тому обурювався з приводу дій грузинської влади – вона, за його словами, не зробила нічого, щоб допомогти морякам.

Тоді, у січні, Георгій Курашвілі розповів Радіо Свобода: «Ми вже дійшли тут, у лівійському порту Місураті, до такої межі, що благали власника прислати хоча б якусь їжу. Ми вже займаємося фактично вимолюванням хоч якоїсь милостині. Буває, що виручають українські чи російські моряки, котрі прибувають до Місураті на якийсь час. Вони дають нам також можливість зв’язатися з родинами чи власниками по скайпу. Ми вже не знаємо, на кого сподіватися, а компанія-власник мовчить».

Молодий чоловік був обурений мовчанням грузинської влади ще й тому, що під час війни 2008 року він захищав Грузію зі зброєю в руках.

У моряків «Васіліос N» здають нерви

Судно «Васіліос N», що плаває під грузинським прапором, у квітні минулого року прямувало з Туреччини до Лівії, куди мало доставити 46 тонн цементу. По дорозі воно потрапило в сильний шторм, у результаті частина вантажу намокла і була пошкоджена. Компанія-замовник відмовилася від оплати доставленого вантажу, а власник, у свою чергу, вимагав погашення заподіяної матеріальної шкоди. У результаті моряки змушені були залишатися на борту судна в Лівії в очікуванні погашення заборгованості. Тяганина між власниками судна і вантажу триває й донині.

Зараз, коли морякам вдалося вибратися з лівійського порту, скориставшись тамтешньою неспокійною ситуацією, ніхто не знає, як довго вони пробудуть біля Мальти. На судні, яке кілька місяців тому горіло, не працюють електричні пристрої. Один із моряків, на межі нервового зриву, хотів покінчити життя самогубством і підпалив корабель. Навігаційна система тоді вийшла з ладу. Невідомо, як саме хлопцям, серед яких також є троє українців і один азербайджанець, вдалося здобути пальне і зрушити з місця. Однак відомо, що капітан орієнтувався по зоряному небу і тільки так зміг довести корабель до берегів Мальти.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG