Доступність посилання

ТОП новини

«Радикалізація американських мусульман» – слухання у Конгресі США


Знищення ісламськими екстремістами хмарочосів Світового торговельного центру у Нью-Йорку у вересні 2001 року
Знищення ісламськими екстремістами хмарочосів Світового торговельного центру у Нью-Йорку у вересні 2001 року

Нью-Йорк – В американському Конгресі комісія Палати представників у справах внутрішньої безпеки проводить серію слухань на тему боротьби з тероризмом. Зокрема, законодавці прагнуть з’ясувати ступінь того, що вони називають «радикалізацією мусульман» у Сполучених Штатах.

Вже сама тема слухань викликала гострі суперечки у суспільстві, насамперед тим, що йдеться лише про самих мусульман, а не про будь-яку іншу релігійну меншину. Пару днів тому на площі Таймс-сквер у центрі Нью-Йорка відбулася багатолюдна демонстрація протесту. Її учасники, переважно жінки-мусульманки, тримали плакати з написами «Вимагаємо справедливості» і «Скасувати слухання».

Ліберальне видання The New York Times різко критикує вже сам вибір теми конгресменом Пітером Кінгом, головою комісії Палати представників у справах внутрішньої безпеки. Газета зауважує, що «контроверсію навколо слухань... спричинено найбільше заявами пана Кінга, бо він, як виглядає, поширює обвинувачення у тероризмі на всіх американських мусульман».
За даними соціологічного дослідження, здійсненого центром Pew Research, 15 відсотків американських мусульман у віці від 18 до 29 років схвалюють дії терористів-самогубців
Але конгресмен Кінг, відкриваючи слухання, заявив: «Розслідування Конгресом радикалізації американських мусульман є логічною відповіддю на численні попередження останніми місяцями з боку адміністрації (президента Барака) Обами. Наприклад, минулої неділі заступник радника президента Обами з питань національної безпеки Деніс Макдоно виступив з ґрунтовною промовою щодо проблеми радикалізації. Він сказав, що (терористична мережа) Аль-Каїда та її прибічники вдаються до небезпечної тактики, прагнучи рекрутувати й радикалізувати мусульман тут, у Сполучених Штатах».

Консервативний коментатор телемережі новин FoxNews Дік Моррис зауважив, що в Америці «не кожен мусульманин – терорист, але кожен терорист – мусульманин». Це, одначе, перебільшення, хоча й незначне.

За підрахунками газети The Wall Street Journal, від часу знищення ісламськими екстремістами хмарочосів Світового торговельного центру у Нью-Йорку у вересні 2001-го року, «було понад 50 випадків за участю близько 130 осіб, коли терористичні змови, своєчасно викриті, мали місце на американській землі. Були серед них змови з метою підірвати Бруклінський міст у Нью-Йорку, хмарочос у Далласі, будинок федерального суду у штаті Ілінойс, метро у Вашингтоні й нафтопровід на Алясці... Всі змовники, крім двох, були мусульманами, а решта двоє пропонували допомогу Аль-Каїді».

Серед свідків – законодавці

Серед запрошених давати свідчення – конгресмен-демократ Кіт Елісон, єдиний, до речі, мусульманин у Конгресі, а також конгресмен-республіканець Френк Вулф, лікар Зугді Джассер. Член комісії Бенні Томпсон, конгресмен-демократ, запросив як свідка Ліроя Баку, начальника поліції лос-анджелеського округу, який докладає зусиль, щоб залучити місцевих мусульман до виявлення екстремістів у колі тих, хто відвідує мечеті. Також викликано Мелвіна Бледсоу, американця, чий син прийняв іслам і застрелив солдата в Арканзасі.

На закид, що комісія Конгресу виділяє саму лише мусульманську громаду, конгресмен Кінг заперечив: «Не можна порівнювати ступінь загрози від Аль-Каїди з неонацистами, екстремістами-екологами та іншими окремими божевільними. За даними соціологічного дослідження, здійсненого центром Pew Research, 15 відсотків американських мусульман у віці від 18 до 29 років схвалюють дії терористів-самогубців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG