Доступність посилання

ТОП новини

Через загрозу зсувів та підтоплень дніпропетровці бояться потепління


Дніпропетровськ – Мешканці низинних районів Дніпропетровська з острахом чекають потепління: весняне танення снігу та льоду може спричинити значні підтоплення й зсуви ґрунту. Влада визнає: зараз на території міста є понад 80 зон можливого підтоплення і майже два десятки зсувонебезпечних зон. Люди гуртом купують насоси для відкачування ґрунтових вод. Обіцяють вийти з протестами на вулиці, якщо влада не реагуватиме на ситуацію.

Жителі мікрорайону «Тополя» у постійному страху. 16 років тому через зсув пішли під землю багатоповерховий будинок, школа та два дитсадки. Вчені дослідили: за десятиліття під мікрорайоном накопичилися тисячі кубометрів води, в один момент вони вирвались на поверхню балки, під будівлями утворилася порожнеча – і ті попровалювались.

Мешканці житлового масиву переконані, що під багатоповерхівками й зараз повно води. Свого часу мікрорайон не обладнали зливовими стоками, кажуть люди, отож після дощів вся волога йде у балку і під будинки.

«Вночі прокидаємось від тріску»

«Стіна по-живому тріснула, «маячки» позривало. Треба бити на сполох. У нас із 10-го до 12-го поверхів пішло зміщення поверхів. Вночі прокидаємось від того тріску: десь відбувається розтріскування конструкції будинку», – розповідають мешканці багатоповерхівки по вулиці Запорізьке шосе.

Щоб аварія на «Тополі» не повторилась, люди самотужки гуртом купують і встановлюють насоси. Кажуть, за добу з підвалів відпомповують сотні відер води. Від влади вони вимагають провести кваліфіковану геологічну експертизу, встановити за бюджетний кошт більш потужні помпи. Якщо ж до їхніх вимог не дослухаються, обіцяють вдатись до акцій протесту.

«Влада каже: не хвилюйтесь. Та ні, нас дуже непокоїть вода, що сочиться прямо з-під цементу», – зазначила одна з членів ініціативної групи Людмила Горюватко.

Потрібні не тисячі, а мільйони гривень

Комунальне підприємство з інженерного захисту Дніпропетровська здійснює моніторинг ситуації у зсувонебезпечних зонах. Його керівник Юрій Береза запевняє: зсуви житловому масиву «Тополя» наразі не загрожують. Зараз там тривають лише просадочні процеси, так само, як і в інших.

Водночас Юрій Береза визнає: по-справжньому зсувонебезпечних ділянок у Дніпропетровську багато. Місто прорізане 36-ма балками та ярами, території біля них – усі в групі ризику.

У 1950-ті роки, пояснив фахівець у коментарі для Радіо Свобода, велась масштабна забудова міста, зокрема схилів балок, а в останні десятиліття яри та баки позабивали будівельним сміттям. Це й порушило систему водообігу. Натомість на інженерний захист територій з бюджету виділяли мізерні кошти.

«Багато чого робилось бездумно. Не радились ні з наукою, ні зі здоровим глуздом і забудовували схили балок. Але зараз я можу сказати: ситуація щодо зсувонебезпечних ділянок під постійним контролем. Наше підприємство проводить постійний моніторинг. Є складні ділянки, і там ми не просто контролюємо, але й розробляємо проекти розв’язання проблем. Йде робочий процес», – сказав Радіо Свобода Юрій Береза.

Торік на інженерний захист територій у Дніпропетровську з бюджету виділили 400 тисяч гривень, але для комплексного розв’язання проблеми треба мільйони. Нинішнього року з обласного та державного бюджетів обіцяють близько 100 мільйонів гривень, однак питання ще остаточно не вирішене.

Поки ж влада створила міжвідомчу комісію для оцінки стану всіх потенційно небезпечних територій Дніпропетровська. Востаннє такі дослідження проводили 13 років тому.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG