Доступність посилання

ТОП новини

Палестинського інженера викрали в Україні й вивезли до Ізраїлю – представник ООН


Київ – Палестинський інженер, який зник в Україні у лютому, дав про себе знати з ізраїльської тюрми. Представництво ООН та палестинські організації в Україні звинувачують у зникненні свого співвітчизника ізраїльську спецслужбу «Моссад». Українська міліція свою причетність до його екстрадиції відкидає, ізраїльський уряд інцидент не коментує.

42-річний палестинець Дірар Абу Сісі навчався на інженера у Києві, одружився з українкою, нині є батьком шістьох дітей. Коли повернувся на батьківщину, очолював електростанцію у Смузі Газа. Коли в неї влучили бомби ізраїльської авіації, Абу Сісі організував швидке відновлення її роботи.

Після цього, боячись переслідування з боку ізраїльських спецслужб, він виїхав до України, де отримав статус біженця ООН. Проте 19 лютого він зник із потягу Харків – Київ. Провідники розповіли близьким, які зустрічали його на пероні, що вночі до вагону зайшли люди, які назвалися представниками спецслужб, і забрали Дірара Абу Сісі. Пізніше від своїх слів залізничники відмовилися, кажуть представники палестинської діаспори в Україні.

Найімовірніше, Абу Сісі екстрадували в перебігу спільної операції українських та ізраїльських силових відомств, вважає представник комісара ООН у справах біженців в Україні Максим Буткевич.

«Ця людина підпадала під мандат агенції у справах біженців ООН. Ми звернулися до МВС про долю Дірара, але досі не маємо відповіді. Але за неофіційною інформацією наших колег, він перебуває в Ізраїлі. Як він зник в Україні і з’явився там, на якому транспорті його перевозили через кордон – невідомо, і ми не знаємо, чи дотримувалися закону під час його переміщення», – зазначив Буткевич.

Українське МВС і СБУ кажуть, що їм нічого не відомо

МВС України не причетне до зникнення палестинського інженера, заявила Радіо Свобода речниця відомства Вікторія Кушнір.

«До нас надходять численні заяви щодо зникнення громадянина Палестини Абу Сісі. До органів внутрішніх справ він не потрапляв, міліцією не затримувався. Ми перевірили лікувальні заклади, митні, прикордонні пости – зроблене все для збору інформації про місце його перебування. На жаль, досі воно не встановлене. МВС продовжує його розшукувати», – сказала Кушнір.

Тим часом дружина палестинця Вероніка отримала дзвінок від свого чоловіка, який сказав, що перебуває в одній із ізраїльських в’язниць, повідомив Радіо Свобода представник палестинської діаспори в Києві Ях’я Харботлі.

«Він дав знати про себе, і розповів, що дійсно був викрадений. Він очолював електростанцію у Смузі Газа, добре виконував свої обов’язки, і тому не виключено, саме цим не догодив ізраїльському уряду. Ми впевнені, що його вивезли з відома української влади, оскільки існує координація між СБУ та службою безпеки Ізраїлю», – зауважив Харботлі.

Дружина зниклого інженера заперечує, що її чоловікові можуть інкримінувати зв’язки із терористичною організацією «Хамас».

У п’ятницю СБУ заявило, що не має офіційної інформації про громадянина Абу Сісі, і попросило агенцію з питань біженців ООН підтвердити або спростувати факт його викрадення. Також в СБУ не мають ніяких даних про те, що Дірар Абу Сісі нині в Ізраїлі. Інформацію про його місцеперебування почало збирати і українське МЗС.

Наразі посольство Ізраїлю в Україні інцидент коментувати відмовилося.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG