Доступність посилання

ТОП новини

США на допомогу Японії надсилають авіаносець


Нью-Йорк – Сполучені Штати на допомогу Японії надсилають авіаносець, хоча біблійні виміри стихійного лиха роблять будь-яку допомогу недостатньою. Повідомляють про понад 10 тисяч можливих загиблих і понад мільйон осіб, які опинилися без води та харчів. Вибухи на двох атомних реакторах у Японії внаслідок землетрусу й цунамі нагадали американцям про Чорнобильську атомну катастрофу, яка сталася чверть століття тому. Оглядачі у Сполучених Штатах проводять паралелі, а також наголошують на відмінності між цими трагедіями. Власне, вибухи в Японії не пошкодили безпосередньо ядерні реактори, їхні корпуси залишаються цілими.

Вибух на АЕС у Японії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вибух на атомному реакторі номер 1 на електростанції «Фукуcіма-1», за 275 кілометрів на північ від Токіо, було спричинено перегріванням ядерного палива, а це сталося внаслідок зупинки охолоджувальної системи, пошкодженої землетрусом.

Слідом за цим стався вибух на реакторі номер 3. Катастрофа одразу нагадала американцям про Чорнобиль, де вибух стався теж із причини перегрівання палива.

Спеціалісти вказують на принципову відмінність західних реакторів із водяним охолодженням від радянського типу реакторів із графітною системою охолодження.

Однак, коли стається катастрофа, наслідки схожі – викид радіації. Телебачення показує, як японці роздають дітям йод у навколишніх районах і нагадує, що після Чорнобиля в Україні було зарєстровано понад 6 тисяч випадків захворювання дітей на рак щитовидної залози.

Америка подає допомогу

На запитання репортера телемережі новин CNN, чим Америка може допомогти народові Японії, японський посол у Вашингтоні Ітіро Фудзісакі сказав, що, наскільки йому відомо, допомогу вже надають, і додав: «Американський народ щиро співчуває нам і виявляє свої дружні почуття. Ми вдячні за це».

Очевидно, посол мав на увазі розпорядження міністра оборони Сполучених Штатів Роберта Ґейтса, який в інтерв’ю телемережі CBS заявив: «Наш (авіаносець) «Рональд Рейган» вже наближається до берегів Японії. Ми надсилаємо також корабель-амфібію з великою площею палуби – «Ессекс». Отож, ці два кораблі можна використовувати для гелікоптерних операцій та іншої гуманітарної допомоги за умов стихійного лиха».

Зауважимо, що на борту авіаносця є не лише літаки й гелікоптери, а й три госпіталі, здатні прийняти сотні поранених, низка кухонь із запасами харчів, достатніх, щоб прогодувати населення цілого міста, і команда чисельністю 5700 моряків і авіаторів.

Між тим, на думку Джіа Лінна Янґа, оглядача газети The Washington Post, для американської атомної індустрії, яка досі не може оговтатись після Чорнобиля від занепаду своєї репутації, японська катастрофа робить спорудження нових реакторів вельми проблематичною справою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG