Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія в Японії не має нічого спільного з Чорнобилем (світова преса)


Прага – Світова преса багато інформує про негоди на атомних станціях Японії унаслідок серії потужних землетрусів. Експерти заспокоюють світ у тому, що вибухи на японських АЕС мають фактично мало спільного з аварією на Чорнобильській АЕС в Україні, що сталася 25 років тому. Газети також повідомляють про повернення в Україні Президента Януковича до радянських традицій уславлення своїх персональних покровителів і звертають увагу на підготовку владою до 90-річчя з дня народження космонавта Георгія Берегового, якого Президент України вважає своїм другим батьком і вчителем у житті. У пресі також розмірковують над ймовірністю реанімації Москвою старої кримінальної справи щодо Юлії Тимошенко.

Американська «Бостон Ґлоб» вважає, з посиланням на експертів, що «немає поки що підстав боятися нового Чорнобиля» внаслідок аварій на АЕС Японії після небувалих землетрусів, що завдали руйнівних ударів по цій країні. Головна відмінність ситуації на АЕС «Фукусіма-1» від вибуху на 4-му реакторі в Чорнобилі у квітні 1986 року, як зазначає американська газета, полягає в наявності в японського реактора фактично потрійної системи захисту, тоді коли Чорнобильський реактор фактично не мав жодної системи захисту від витоку розплавленого ядра назовні та швидкого розповсюдження радіоактивних частинок унаслідок вибуху. Хоча у фахівців ще немає повної впевненості у гарантуванні від витоку радіоактивних матеріалів із 3-го, пошкодженого землетрусом та вибухом, реактора АЕС «Фукусіма-1». Та все ж більшість експертів прогнозують, що «розплавлене ядерне паливо залишиться у межах реакторного контейнера» і це не завдасть якоїсь відчутної шкоди зовнішньому середовищу навіть у межах 20-кіломектрвої зони безпеки. Хоча, як повідомляє «Бостон Ґлоб», Пентагон вже заявив про виявлення малих доз радіоактивних мікрочастинок у 60 милях від АЕС Фукусіми. Якщо радіація залишиться в межах реактора і структур захисту, то вдасться уникнути значного негативного впливу радіації за межами АЕС. Два реактори японських АЕС мають серйозні пошкодження і ще два отримали порівняно незначні пошкодження. Американські експерти заявляють, що поки що масштаби руйнувань японської АЕС «Фукусіма-1» навіть менші за ті, що були у 1979 році у США, в штаті Пенсильванія (АЕС «Трі-Майл Айленд»), але ситуація в Японії перебуває у стані розвитку, попереджають вони.

Хоча експерти «Ґрінпісу» вже застерігають через австрійську «Ді Прессе» про імовірну подальшу небезпеку від вживання риби з північної частини Тихого океану та виходять з того, що радіоактивність із японських АЕС вже потрапила до морської води, яку й застосовували для охолодження пошкоджених вибухами реакторів у Японії. Разом з тим у Європі вважають, що немає жодних причин для паніки і бойкоту японських продуктів, бо весь європейський імпорт перебуває під постійним контролем на радіоактивність, котрий значно удосконалений після Чорнобиля. Австрійські ядерні експерти також вважають, що потрібен час для детальнішого вивчення наслідків аварій на японських АЕС.

Російська «Нєзавісімая газета» не виключає «реанімації Москвою старої кримінальної справи Юлії Тимошенко», бо це начебто у чомусь «дозволяє Росії погіршувати стосунки України з ЄС до такої межі, щоб українське керівництво залишило сподівання на євроінтеграцію і повернулося до питання про максимально тісну співпрацю у рамках СНД». До цього, як інформує видання з Москви, закликав напередодні у Києві віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов. У статті наведені висловлювання експертів, котрі вважають, що Тимошенко своїми заявами для ЄС в оцінках влади Януковича шкодить зближенню Києва з Брюсселем і нібито діє таким чином на користь Росії.

Польська «Жечпосполіта» інформує про підготовку влади Януковича в Києві до широкого відзначення, в дусі радянських ювілейних традицій, 90-річчя з дня народження космонавта Георгія Берегового, який народився 15 квітня 1921 року на Полтавщині. У селі Федорівка, на батьківщині двічі Героя СРСР Берегового, українська влада відкриє у цей день монумент космонавту та «названому батькові» нинішнього українського Президента (так його називає сам Віктор Янукович). Відомо, як нагадує польське видання, що Георгій Береговий свого часу працював на Єнакіївському металургійному комбінаті і начебто дружив із батьком Віктора Януковича – Федором. «Жечпосполіта» також інформує, що саме Береговий як депутат Верховної Ради СРСР домігся у 1978 році зняття двох судимостей з Віктора Януковича, однієї – за крадіжки, другої – за побиття Віктором Януковичем людей. Береговий помер 1995 року і похований у Москві. «Жечпосполіта» також цитує експертів, котрі не бачать якихось значних заслуг Берегового перед незалежною Україною і дивуються такому широкомасштабному відзначенню владою дня народження цієї особи, котра, як кажуть політологи, «мала заслуги перед Януковичем». Експерти також нагадують, що, наприклад, космонавт Павло Попович, перший космонавт із України, чомусь не заслужив таких відзначень, як «названий батько» нинішнього Президента.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG