Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс балету імені Лифаря повертається


Київ – Міжнародний конкурс балету імені Сержа Лифаря після п’ятирічної перерви відновлює свою діяльність. 27 березня цього року в Донецьку конкурс відбудеться вже всьоме. Організатори сміливо заявляють про найбільші у світі премії лауреатам конкурсу: у цілому преміальний фонд складе більше 100 тисяч доларів. Очікується, що цього разу балетний конкурс об’єднає понад 160 учасників із кількох країн світу.

Міжнародний конкурс балету імені Сержа Лифаря у 1994 році заснував мистецтвознавець та академік Юрій Станішевський. Таким чином дослідник прагнув привернути увагу України до імені відомого в усьому світі балетного танцівника, українця Сержа Лифаря. Конкурс проводився у Києві раз на два роки до 2006 року, коли несподівано зупинив діяльність. В оргкомітеті паузу пов’язали зокрема з фінансовими труднощами.

Цього року конкурс балету повертається і пройде у Донецьку. Один із організаторів заходу, художній керівник Донецького театру опери та балету Вадим Писарев обіцяє яскраве видовище і неабиякий розмах конкурсу. «Ми цей конкурс підняли на новий рівень. Це і грошові премії, які на сьогодні найбільші у світі. Також третій тур буде супроводжувати оркестр, тобто учасник, який потрапить до третього туру, можливо, вперше в житті матиме змогу вийти і станцювати «паде де» чи варіацію з оркестром», – каже він.

Цього разу конкурс приурочили до ювілею відомого композитора українського походження Сергія Прокоф’єва, якого із Сержем Лифарем пов’язували дружні стосунки. Тож у деяких номінаціях, як от «Хореографи», виконання номеру на музику Прокоф’єва є умовою конкурсу.

Мінкультури хоче відродити класичне мистецтво

Загалом на конкурс вже надійшло понад 160 заявок на участь. З цієї кількості більшість – учасники з України, однак понад 60 охочих – танцівники з 15 країн світу, в тому числі Росії, Казахстану, Італії та Японії.

Директор Київської академії танцю імені Сержа Лифаря Андрій Лягущенко розповідає, що конкурс поповнився новою номінацією під назвою «Пті Серж Лифар» – для учнів балетних шкіл 12-14 років. «Для цих юних майбутніх артистів балету дуже важливо буде побачити найкращих виконавців, побути в цій атмосфері. Раніше такого не було, були суто дитячі конкурси, але це речі інші, бо на них приїжджають лише учні балетних шкіл певного віку і вони ніколи не бачать досягнень своїх старших колег», – наголошує він.

Організатори також заявляють про чи не найбільші у світі премії лауреатам. Так, наприклад, Гран-прі складе 20 тисяч доларів, хоча у більшості міжнародних конкурсів ця винагорода не перевищує 10 тисяч. Загалом преміальний фонд конкурсу балету – 110 тисяч доларів, цю суму надає благодійний фонд Вадима Писарева «Творчий Олімп».

Підтримувати Міжнародний конкурс балету імені Сержа Лифаря цього року буде і Міністерство культури України. Його очільник Михайло Кулиняк каже, що таким чином міністерство долучається до відродження класичного мистецтва в Україні. «Я займаюся тим, про що я обіцяв, коли розпочав свою діяльність міністра. Я докладатиму всіх своїх зусиль до того, щоб класичне мистецтво в Україні посіло те місце, на якому воно в Європі та світі», – зазначає міністр.

7-й Міжнародний конкурс балету імені Сержа Лифаря розпочнеться у День театру, 27 березня, і триватиме до 2 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG