Доступність посилання

ТОП новини

Вихідці з України в Ізраїлі хочуть почути від Азарова про свої пенсії


Прага – Український прем’єр Микола Азаров приїхав до Ізраїлю зміцнювати ділові і політичні зв’язки між двома країнами. У середу він має зустрітися з ізраїльськими лідерами та познайомитися з роботою концерну «Ізраїльська авіаційна промисловість». Тим часом вихідці з України хочуть почути конкретну відповідь на запитання, коли ж українська держава почне виплачувати їм пенсії.

Останнім часом відносини між Україною та Ізраїлем потеплішали, про що свідчить взаємне скасування віз, яке почало діяти в лютому. Перед своїм першим візитом до Ізраїлю Микола Азаров висловив думку, що раніше держави присвячували більше уваги гуманітарній співпраці, а тепер настав посилити саме ділові зв’язки. В інтерв’ю ізраїльській російськомовній газеті «Новости недели» український керівник також заявив, що Україні цікаві ізраїльські аграрні технології і співпраця в галузі медицини, адже в Ізраїлі працює чимало лікарів, вихідців із України.

У середу Азаров має зустрітися з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом і прем’єром Біньяміном Нетаньягу, обід на його честь дає віце-прем’єр, міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман.

Керівника українського уряду супроводжує кілька українських бізнесменів і громадських діячів єврейського походження – Вадим Рабинович, Віктор Пінчук та Олександр Фельдман. У складі делегації також генеральний конструктор АНТК імені Антонова Дмитро Ківа.

Фельдман проситиме захисту в Ізраїлі?

Але навряд чи це принесе прорив в економічних контактах між державами, вважає голова Асоціації єврейських організацій та общин України Йосип Зісельс. Він часто буває в Ізраїлі і спілкується з підприємцями з обох держав.

На думку Зісельса, Україна не змогла створити сприятливого ділового клімату. «Є проблеми з імпортом деяких продуктів, з експортом зерна, які також не подобаються торговельним партнерам українців. В останній рік ми бачимо, як певна власність переходить з одних рук в інші. Ось, наприклад, нещодавні проблеми Олександра Фельдмана в Харкові, в інших бізнесменів», – зауважує один з лідерів єврейської громади в Україні.

Позафракційний депутат Олександр Фельдман очолює групу міжпарламентського співробітництва Україна – Ізраїль. Нещодавно з’явилися повідомлення, що один із соратників Президента України, регіонал Юрій Іванющенко хоче забрати в нього харківський ринок «Барабашово» – найбільший в Україні.

Сам Фельдман у вівторок назвав таку інформацію «штучним ажіотажем» і запевнив, що ринок не мінятиме власника. Тим не менше, оглядачі припускають, що Фельдман використає візит до Ізраїлю у складі урядової делегації, щоб захистити і свої ділові інтереси.

«Я не думаю, що це пояснення людини, яка керує країною»

Тим часом для вихідців із України в Ізраїлі, яких там живе понад 300 тисяч, болюче питання – виплата пенсій. У лютому прем’єр Микола Азаров пообіцяв, що Україна зможе виплачувати їм гроші вже у 2012 році, але в останньому інтерв’ю сказав, що треба ще вивчити питання, запропонувати відповідний механізм.

Такою відповіддю не задоволена голова товариства «Українці в Ізраїлі» Світлана Глаз. «Я не думаю, що це пояснення Прем’єр-міністра, людини, яка керує країною, яка має стосунок до бюджету. Людина працювала, заробила, дайте, будь-ласка, те, на що вона має право», – сказала Глаз у розмові з Радіо Свобода.

Перед Миколою Азаровим до Ізраїлю приїхав голова Пенсійного фонду України Борис Зайчук. Ізраїльські медіа передають його слова про те, що нинішня парламентська сесія не встигне схвалити закон про виплату пенсій громадянам України, що живуть за кордоном, цим депутати займуться у вересні. Але через таку затримку ізраїльські оглядачі бачать загрозу, що Україна знову не матиме відповідних коштів у бюджеті на наступний рік.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG