Доступність посилання

ТОП новини

Змін у порядку реєстрації народження дитини не відбулося – Мін’юст


Міністерство юстиції повідомляє, що законодавчих змін у порядку реєстрації факту народження дитини не відбулося. Як йдеться в повідомленні прес-служби Мін’юсту, порядок визначення походження дитини регулює глава 12 розділу III Сімейного кодексу України.

«Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документу закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документу закладу охорони здоров’я про народження нею дитини. Як випливає із змісту зазначених статей, документом, що підтверджує народження дитини від матері, є документ закладу охорони здоров’я», – мовиться в повідомленні.

У Мін’юсті наголошують, що в разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я при реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану факт народження дитини підтверджують двоє свідків і медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Це визначає Інструкція щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я від 8 серпня 2006 року.

У разі відсутності будь-яких документів про народження дитини державна реєстрація її народження здійснюється на підставі рішення суду про встановлення факту народження, повідомили в міністерстві. «Це визначають положення частини третьої та частини дев’ятої статті 13 закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», які встановлюють, що підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я документи, що підтверджують факт народження дитини, а в разі їх відсутності – рішення суду», – йдеться в повідомленні.

У Мін’юсті також повідомили, що протягом останніх трьох років органи державної реєстрації актів цивільного стану щорічно реєструють у середньому понад 500 тисяч народжень дітей, з яких близько 900 (0,18%) народжуються поза закладом охорони здоров’я і реєструються відповідно до законодавства.

Раніше в ЗМІ з’явилася інформація про те, що відтепер в Україні діти, які були народжені не в пологовому будинку, не реєструватимуться, за винятком екстрених випадків.
XS
SM
MD
LG