Доступність посилання

ТОП новини

Кожний чоловік гарний по-своєму – фотовиставка в Гамбурзі


«Чоловіки мрії» – під такою назвою в Гамбурзі відкрилася виставка, на якій свої роботи виставили 50 відомих міжнародних фотографів. Відвідувачам пропонують подивитися загалом близько 150 відбитків. Зроблені вони митцями, які визначають образ чоловіка в мас-медіа, моді й рекламі. Ця експозиція стала своєрідною відповіддю на виставку, яка відбулася кілька років тому під назвою «Жінки мрії».

Той, хто сподівався побачити багато оголеного чоловічого тіла з накачаними м’язами й «сталевим» пресом, буде, напевне, розчарований. Звичайно, світлини з такими чоловіками теж є, але вони в переважній меншості. Більшість сфотографованих чоловіків виглядають якось втомлено, можливо навіть дещо вичавленими шаленим темпом життя, в якому вони, ймовірно, мусять розриватися між працею, родиною й намаганням, так би мовити, «справляти гарне враження».

Не приховує свого здивування й мистецтвознавець Надін Барт, яка разом зі своїм колегою Інґо Таубгорном виступила в ролі куратора виставки. «Мені було вкрай цікаво дізнатися, яке уявлення про чоловіків має сучасне суспільство. Фотографи, що значною мірою впливають на формування такого уявлення, отримали змогу вільно вибирати, які свої роботи вони хочуть виставити. І нам надіслали абсолютно різні речі», – розповіла Надін Барт.

Від виголеного обличчя до глибоких зморшок

Чоловік 21-го століття постає інколи елегантним, інколи дещо схожим на мачо, він може бути ранимим, але також жорстким. Поруч із портретами Джорджа Клуні й Бреда Піта вивішена, наприклад, світлина старого італійського винороба, все обличчя якого вкрито зморшками й складається враження, що воно здатне розповісти цілі історії. Палітра робіт сягає від, так би мовити, класичного чоловічого відбитку – свіжовиголене обличчя, костюм – до людини, що живе по-сусідству.

Відомий модний фотограф турецького походження Алі Кепенек, який мешкає в Лондоні, в одному з інтерв’ю пояснив вибір світлин, які привіз на виставку до Гамбурга, так: «Брак досконалості – це те, в чому якраз і полягає привабливість. Адже зараз ми перенасичені перфектністю. Коли дивлюсь на всіх цих юнаків із досконалою зовнішністю, то вони виглядають якимись такими слизькими й однаковими. Але ж це нудно».

Також інші фотографи наголошують, що намагалися вибирати ті роботи, які демонструють внутрішню красу чоловіків, їхню харизматичність, а не натреновані м’язи. «Краса – це коли людина випромінює внутрішній спокій, впевненість, що, власне, свідчить про внутрішню красу», – пояснив гамбурзький зірковий фотограф Томас Лайдіг.

Ідеалу в природі не існує

І ще один висновок, якого доходять критики, ознайомившись із фотовиставкою в Гамбурзі: експозиція хоч і називається «Чоловіки мрії», але насправді ідеального чоловіка в природі не існує.У цьому впевнений і фотограф Йоша Кірхкнопф.

«Якби спробували знайти ультимативний образ, то нам довелося б узяти всі відбитки й накласти їх один на одний. Можливо, тоді справді вдалося б отримати стовідсотковий ідеал. Але інтрига, власне, й полягає не в пошуку ідеалу, а в тому, хто для кого є ідеалом і з яких причин», – наголосив Кірхкнопф.

Нинішня виставка в Гамбурзі стала відповіддю на попередню подібну експозицію. Два роки тому в центрі уваги перебувала «жінка мрії». Нинішня експозиція, в рамках якої можна побачити роботи й таких зірок фотографії, як Брюса Вебера, Елен фон Унверт або Пітера Ліндберга, працюватиме до 22 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG