Доступність посилання

ТОП новини

«Військово-дипломатичне» напруження навколо режиму Каддафі не вщухає


Брюссель – У той час, коли війська режиму лівійського диктатора Муаммара Каддафі успішно відвойовують позиції повстанців, на міжнародному дипломатичному фронті також триває інтенсивне протистояння. Рада безпеки ООН має висловити свою позицію щодо можливого встановлення над Лівією безполітної зони. Це мало б завадити Каддафі, що наблизився до останньої твердині опозиції – міста Бенгазі, продовжувати кровопролитний наступ та репресії щодо повстанців. Досі це рішення не мало одностайності серед країн-членів ООН.

У час, коли авіація та артилерія Муаммара Каддафі наблизилися до вирішальних атак, щоб отримати перемогу над лівійськими повстанцями, Рада безпеки ООН повинна сказати своє слово щодо можливого встановлення зони заборони польотів, додаткових санкцій та ізоляції диктатора.

Попри бажання офіційного Парижа та Лондона, європейська співдружність тим часом залишається доволі недієвою в ухваленні рішень щодо подій в арабських державах. Особливо критикують поведінку європейської дипломатії представники Європарламенту.

Поведінка Європи щодо арабських повстань є огидною – євродепутат

«Те, що нині діється, та поведінка Європейського Союзу мені огидні, – заявляє Ґі Вергофстадт, голова Альянсу демократів та лібералів. – Насправді міжнародна спільнота дозволяє Саудівській Аравії вторгнення до Бахрейну, щоб припинити демократичну революцію. Водночас ми відмовляємося допомогти лівійцям зберегти їхню демократичну революцію. Тож нині – або ніколи. Мені, переконаному європейцеві, боляче казати, що нині я можу розраховувати не на ЄС, а на Францію, Британію чи Сполучені Штати, щоб діяти задля вільної та демократичної Лівії»

Євродепутат Ґі Вергофстадт також зауважив: «Чи ми знову робитимемо помилки минулого, чи ми і цього разу закриватимемо очі, як у 56-му в Угорщині чи у Празі в 68-му?»

Тим часом із європейських держав прихильником силового рішення щодо режиму Каддафі справді залишаються тільки Франція та Великобританія. По той бік океану до такої ж думки все більше схиляються й Сполучені Штати.

Компромати проти військових погроз


У відповідь на заяви французів, що розгорнули широку дипломатичну кампанію проти Каддафі і в Євросоюзі, і в ООН, син диктатора Сейф-аль-Іслам Каддафі заявив у інтерв’ю телеканалові «Євроньюз», що у 2007 році фінансував президентську виборчу кампанію Ніколя Саркозі. «У першу чергу, ми вимагаємо, щоб цей клоун відшкодував гроші лівійцям», – заявив він, погрожуючи опублікувати документальні докази.

В адміністрації президента Франції, що єдина визнала законною лівійську національну раду повстанців, звинувачення у використанні лівійських грошей категорично відкидають.

Натомість президент Ніколя Саркозі у зверненні до урядів країн ООН написав: «Разом ми можемо врятувати лівійських громадян від мученицької смерті».

Тим часом експерти з питань безпеки пояснюють європейським дипломатам та спецслужбам, що військове вторгнення до Лівії може призвести до непередбачених наслідків, включно з «новим Афганістаном чи Іраком, який, проте, буде за півтисячі кілометрів від узбережжя Європи». Воєнні дії за участю Заходу можуть тільки дестабілізувати надзвичайно складну з етнічної точки зору територію, де до того ж є великі склади зброї. Так відраджують європейські військові експерти міжнародну спільноту від вторгнення до Лівії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG