Доступність посилання

ТОП новини

Британія хоче більше експортувати до України – посол


Київ – Великобританія очікує на подвійне зростання обсягів експорту до України цього року, заявив на відкритті Днів британського бізнесу в Україні посол Сполученого Королівства Лі Тернер. За його словами, протягом минулого року показники експорту до України сягнули понад 600 мільйонів доларів. Водночас інвестори зізнаються, що мають немало труднощів із веденням бізнесу в Україні. Основною проблемою залишається корупція, немало запитань у бізнесменів і до нового Податкового кодексу.

Обсяги імпорту з Великобританії минулого року сягнули понад 600 мільйонів доларів. Нині Україна імпортує зі Сполученого Королівства переважно промислові товари, транспортні засоби, спеціалізоване обладнання та лікарські препарати. Щодо інвестицій в Україну, тут Великобританія – на сьомому місці: за роки незалежності України британський бізнес інвестував близько двох мільярдів доларів.

Посол Великобританії в Україні Лі Тернер вважає такий обсяг інвестицій дуже незначним. На його думку, український уряд має активніше покращувати бізнес-клімат. «Україна має неабиякий потенціал для того, щоб стрімко розвивати свою економіку. Для того, щоб це сталося, потрібно спільними зусиллями покращувати бізнес-клімат. Це конкретне питання. Якщо Україна покращить бізнес-клімат, тут буде значно більше інвестицій. Поки що показники інвестицій із Британії в Україні дуже низькі, їх неодмінно треба підвищити», – каже посол.

Інвестори хочуть передбачуваного партнера

Голова наглядової ради групи компаній «Істіл» Мохамед Захур вважає, що головна перепона для України у справі залучення інвестицій – не надто сприятливий імідж країни. За словами Захура, інвестори хочуть бачити в Україні передбачуваного бізнес-партнера. Він також визнає, що віднедавна іноземний бізнес в Україні має багато запитань до нового Податкового кодексу. «Перша реакція бізнесу на Податковий кодекс – відчуття, що виникло значно більше запитань, ніж відповідей. Є дуже позитивні моменти, але це точно не той документ, про який можна сказати, що він однозначно добрий», – додає він.

Член правління фінансової корпорації «Система» Роджер Маннінг наголошує на тому, що Україні потрібно ефективніше використовувати багаті природні ресурси. Адже, каже він, щодо обсягів природних ресурсів, то тут Україні може позаздрити більшість країн Західної Європи. «Ви маєте такі обсяги природних ресурсів, якими не може похвалитися більшість країн, які мають значно вищий за український показник валового внутрішнього продукту. Питання в тому, що Україна з цим робить і як організовує бізнес для того, щоб наздогнати вищі показники», – наголошує Роджер Маннінг.

У британському посольстві кажуть, що Україна має привабливий ринковий потенціал для імпортерів Сполученого Королівства. Так, обсяг імпорту з України протягом минулого року склав майже півмільярда доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG