Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську обурені торгівці згорілого ринку вимагають від влади виконати обіцянки


Відбудований комплекс «Слов’янський»
Відбудований комплекс «Слов’янський»

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську торгівці одного з найбільших у місті ринків, що вщент вигорів півтора року тому, заявляють, що влада не виконала своїх обіцянок і не наддала їм робочі місця на відбудованому ринку. Під час пожежі майже тисяча підприємців втратили увесь свій крам. Міські ж посадовці та адміністрація ринку звинувачення відкидають, зазначаючи: хто хотів, вчасно звернувся і місце отримав. Чи знайдуть сторони порозуміння?


За можливість торгувати треба заплатити «вхідні»?

Власники колишнього ринку збудували на місці згарища великий торговельний центр, однак обіцяних торговельних місць на пільгових умовах, заявляють підприємці, вони так і не отримали. Мало того, обурюються вони, за торговельні площі від них вимагають «вступні» – по кілька тисяч доларів за квадратний метр.Торгівці кажуть: частина постраждалих заплатила неофіційні «вступні» адміністрації ринку і тепер працює, а ті, хто відмовився, опинились за бортом.

Частина підприємців й адміністрація ринку на прес-конференції
«У договорі написано: безкоштовно. Та дайте ж людям місця, які їм належать за законом!» – каже підприємець Вікторія Клименко.

Адміністрація нового торговельного комплексу усі звинувачення відкидає. Там кажуть, що місця торгівцям надавали на пільгових умовах: за перші три місяці роботи вони не платитимуть оренду. Що ж до невдоволених, то директор ТОВ «Слов’янський базар» Ольга Василенко пояснює: це ті, хто невчасно звернувся до адміністрації або й взагалі не мав права на пільгові місця.

«На 1 березня з постраждалими підприємцями укладено понад 250 угод на оренду. Адміністрація вжила заходів до інформування підприємців про місце і час укладення договорів. Ми дзвонили по телефону, дали оголошення у пресі. Хто хотів, уклав договори і працює разом з нами», – заявила директор комплексу

«Залишилось кілька невдоволених»

Один із найбільших ринків України – «Слов’янський» у Дніпропетровську – вигорів ущент буквально за кілька годин 22 вересня 2009 року. Пожежа почалось із кіоску швидкого харчуванн й хутко перекинулась на пластикові стіни і торговельні місця. Збитки склали мільйони гривень, більшість підприємців втратила усе, чим вони торгували і на придбання чого брали чималі банківські кредити.

Торговельний центр на місці згорілого ринку компанія-власник будувала на пільгових умовах: міська рада звільнила забудовників від сплати 10 мільйонів гривень на розвиток інфраструктури міста. Натомість адміністрація ринку мала задовольнити робочими місцями усіх погорільців. Саме на таких умовах і підписували півтора року тому угоду підприємці, влада та дирекція ринку.

Наразі ж у департаменті споживчого ринку міськради пояснюють, що та угода юридично неграмотна, але запевняють: усі погорільці отримали пільгові робочі місця.

«Той договір, який був підписаний із колишньою адміністрацією «Слов’янського», з точки зору юридичної недійсний. Всім, хто хотів, місця надали безкоштовно. Залишилось кілька невдоволених», – заявив керівник департаменту споживчого ринку міської ради Олександр Дорошенко.

У міськраді додають: в обуренні підприємців може бути політичне підґрунтя. Між тим близько 200 підприємців із колишнього ринку «Слов’янський» готуються розпочати чергову акцію протесту.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG