Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа АЕС в Японії турбує законодавців у США


«Фукусіма-1»
«Фукусіма-1»

Нью-Йорк – Спостерігаючи катастрофу на японській атомній електростанції «Фукусіма-1», американські конгресмени стурбовано дивляться на атомні електростанції вдома. На слуханнях у Палаті представників Конгресу міністр у справах енергетики Стівен Чу запевняв, що у Сполучених Штатах подібного статися не може. Одначе законодавці піддають сумніву це твердження, посилаючись на приклад Чорнобильського реактора, що його теж уважали стовідсотково надійним.

В Америці є понад 100 атомних електростанцій, які дають 20 відсотків усієї електроенергії країни. Але всі ці реактори приблизно такого ж віку й моделі, як сорокарічна АЕС «Фукусіма-1». Після Чорнобиля у Сполучених Штатах не стала до ладу жодна нова АЕС.

Найбільш разючий приклад – доля Шоремської атомної на сході острова Лонг-Айленд, це приблизно 200 кілометрів на схід від Нью-Йорка. Споруджена за останнім словом техніки, Шоремська атомна не виробила жодного кіловата корисної електроенергії, Вона проходила виробничі випробування саме тоді, коли вибухнув Чорнобиль.

Місцеве населення запротестувало, мовляв, у випадку аварії, подібної до чорнобильської, швидко евакуюватися не вдасться, бо лише одна автострада веде до міста. Врешті-решт, під тиском громадськості, Шоремській АЕС відмовили у ліцензії, тож її закрили, не відкривши. Атомну електростанцію, чиє будівництво коштувало 6 мільярдів доларів, довелося продати штатові Нью-Йорк за символічний 1 долар, і ще 198 мільйонів доларів витратили на демонтаж реакторів. Компанія LILCO, яка спорудила Шоремську атомну, збанкрутувала – Чорнобиль забив останнього цвяха в її домовину.

Конгресмени: майбутнє атомної енергетики у США невизначене

Нині по різних штатах споруджують 6 нових АЕС. Адміністрація президента Барака Обами обстоює дальший розвиток атомної енергетики. Уряд хотів би поступово витіснити теплові електростанції, що працюють на нафті, вугіллі та природному газі.

Стівен Чу, міністр у справах енергетики, на слуханнях у Конгресі підкреслив, що президент Обама пропонує бюджетні витрати обсягом 36 мільярдів доларів на позики для спорудження нових атомних реакторів. Він риторично запитав конгресменів: «Якщо ми зупинимо розбудову нашої атомної енергетики так, як ми це зробили свого часу під впливом аварії на острові Тримайл-Айленд і після Чорнобиля, то як тоді ми зможемо зменшити оті 80 відсотків електроенергії, виробленої завдяки використанню природних видів палива?»

Голова урядової Комісії атомного регулювання Грегорі Яцко намагався переконати конгресменів на слуханнях у Палаті представників. Він казав їм: «Ми прагнемо врахувати можливість найпотужнішого землетрусу, що може статися у місцевості, де споруджується реактор, і вимагаємо, щоб він міг вистояти...» Одначе конгресмени наставлені радше скептично. Вони нагадують урядові, що АЕС «Фукусіма-1» теж за ідеєю повинна була витримати землетрус, але додалося цунамі. Між тим, президент Барак Обама одразу після слухань у Конгресі розпорядився здійснити всеохоплюючу перевірку усіх атомних підприємств Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG