Доступність посилання

ТОП новини

«Укртелеком» купили австрійці – голова ФДМУ


Ukraine -- Ukrtelecom - logo
Ukraine -- Ukrtelecom - logo

Київ – Власниками австрійської компанії EPIC, яка через дочірню компанію ESU придбала понад 92 відсотки акцій «Укртелекому», є п’ять громадян Австрії. Про це повідомив голова Фонду держмайна Олександр Рябченко, виступаючи сьогодні у Верховній Раді.

«У нас є розподіл акцій між ними», – заявив Олександр Рябченко. За його словами, керуючі партнери EPIC Петер Ґольдшайдер, Ґустав Вурмбек і Франц Ланшютцер володіють відповідно 24%, 24% і 5% акцій, а ще по 23,5% належать Бріґіте Ґольдшайдер і Марині Вурмбек.

Рябченко додав, що в разі наміру продати «Укртелеком» його нинішні власники повинні узгодити такий продаж із ФДМУ.

Голова Фонду зауважив, що фактична ціна купівлі «Укртелекому» для EPIC становить близько 16 мільярдів гривень: понад 10,5 мільярда за договором купівлі-продажу плюс погашення боргових зобов’язань.

Керівник приватизаційного відомства висловив думку, що сумарна потреба інвестицій в «Укртелеком», яка знадобиться від нового власника, – 1–1,5 мільярда доларів.

«Перспектива «Укртелекому» без інвестицій мінімум в мільярд доларів дуже сумна», – заявив голова ФДМУ.

Інформуючи про приватизацію об’єктів державної власності впродовж 2010–2011 років, голова Фонду держмайна зауважив, що держбюджетом цього року передбачені надходження в розмірі 10 мільярдів гривень.

«На наступні роки в програмі реформування економіки на 2010–2014 роки планується приблизно такі самі надходження по 10 мільярдів гривень», – сказав він.

Рябченко також зауважив, що в умовах кризи важливою стає приватизація великих об’єктів, оскільки заблоковано доступ до кредитних ресурсів і такі великі об’єкти є головними кандидатами на банкрутство.

«Підприємства потребують інвестицій, і іншим чином, ніж провести приватизацію, не існує шляху для приведення інвесторів», - сказав він. Він також додав, що в умовах кризи до ФДМУ надходить багато звернень від підприємств з проханням дати можливість приватизації для залучення інвесторів.

Угоду про продаж «Укртелекому» підписали минулого тижня. ESU була єдиним претендентом на купівлю компанії.

Днями українська преса повідомляла, що за кілька днів до укладення угоди компанія ESU перейшла з власності австрійської EPIC до новоствореної кіпрської компанії. Через це висловлювали припущення, що такий крок міг мати на меті наступний перепродаж «Укртелекому».

Відтак в ESU заявили, що ця зареєстрована на Кіпрі компанія EPIC Telecom Invest теж перебуває в повній власності EPIC, і таким чином кінцеві власники ESU не змінилися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG