Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі втікають із Бенгазі в Лівії


Тисячі людей утікають на схід Лівії з міста Бенгазі, головної твердині опозиції, на яке з заходу триває наступ урядових військ.

Як повідомив речник повстанців, урядові війська лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі ввірвалися в суботу на західні околиці міста після інтенсивного обстрілу, що тривав протягом ночі і ранку.

При цьому влада Лівії заперечила, що її війська порушують оголошене в п’ятницю припинення вогню проти повстанців. Офіційне агентство «Джана» заявило в суботу, що урядові війська, які беруть участь у боях навколо Бенгазі, діють виключно задля самооборони.

Ухвалена в четвер резолюція Ради безпеки ООН щодо Лівії запровадила над нею зону заборони польотів для лівійської військової авіації й закликала до негайного припинення вогню. У відповідь влада Лівії заявила, що припиняє бойові дії проти повстанців на виконання цієї резолюції.

Франція і Сполучені Штати Америки в п’ятницю заявили, що вони, а також Велика Британія й арабські країни вимагають, щоб Каддафі «негайно» зупинив напади своїх військ на власний народ, інакше йому загрожує воєнне втручання, відповідно до резолюції Ради безпеки.

Пізніше в суботу можливість міжнародного воєнного втручання, передбаченого резолюцією, розглядатимуть на міжнародному засіданні в Парижі, де президент Франції Ніколя Саркозі скликає саміт за участі представників Європейського Союзу, Ліги арабських держав і Африканського союзу. Очікують, що в зустрічі також візьмуть участь генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун і державний секретар США Гілларі Клінтон.
XS
SM
MD
LG