Доступність посилання

ТОП новини

Світові лідери обговорюють Лівію


Лідери країн світу зустрічаються в Парижі, щоб обговорити підготовку до можливих воєнних дій проти влади Лівії.

У зустрічі, яку скликав у суботу президент Франції Ніколя Саркозі, беруть участь, серед інших, прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, а також генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун і державний секретар США Гілларі Клінтон.

Африканський союз, до якого входить Лівія і на участь якого теж чекали, не прислав представника.

Французькі урядовці напередодні саміту заявляли, що воєнні дії можуть початися вже через кілька годин після його закінчення.

Тим часом у Лівії в суботу тисячі людей утікають на схід країни з міста Бенгазі, головної твердині опозиції, на яке з заходу триває наступ урядових військ. Як повідомив речник повстанців, урядові війська лідера Лівії Муаммара аль-Каддафі ввірвалися в суботу на західні околиці міста після інтенсивного обстрілу, що тривав протягом ночі і ранку.

При цьому влада Лівії заперечила, що її війська порушують оголошене в п’ятницю припинення вогню проти повстанців. Офіційне агентство «Джана» заявило в суботу, що урядові війська, які беруть участь у боях навколо Бенгазі, діють виключно задля самооборони.

Ухвалена в четвер резолюція Ради безпеки ООН щодо Лівії запровадила над нею зону заборони польотів для лівійської військової авіації й закликала до негайного припинення вогню. У відповідь влада Лівії заявила була, що припиняє бойові дії проти повстанців на виконання цієї резолюції.
XS
SM
MD
LG