Доступність посилання

ТОП новини

Французькі літаки в Лівії почали дії проти армії Каддафі


Франція повідомила, що один із її бойових літаків, які беруть участь в операції в Лівії, знищив неуточнену одиницю військової техніки урядової лівійської армії.

Як повідомили Збройні сили Франції в суботу, в операції проти сил лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі поблизу міста Бенгазі, головної твердині лівійської опозиції, беруть участь близько 20 французьких літаків.

Як очікують, до них ближчим часом мають приєднатися військово-повітряні і військово-морські сили інших держав. За повідомленнями, Канада, США і Данія вже почали передислоковувати свої бойові літаки на бази в регіоні, зокрема, в Італії.

Раніше в суботу президент Франції Ніколя Саркозі, повідомивши про початок участі французьких військових літаків в операції в Лівії, заявив, що його країна й її партнери виступають проти будь-якої агресії лівійських урядових військ проти людей у Бенгазі, й додав, що шлях до дипломатії відкриється, коли Каддафі припинить цю агресію.

Саркозі виступив після зустрічі чільних представників західних і арабських країн у Парижі в суботу, на якій обговорювали підготовку до воєнної акції в Лівії на виконання резолюції Ради безпеки ООН, яка в четвер санкціонувала «всі необхідні заходи» для захисту цивільних мешканців Лівії.

Учасники зустрічі у спільній декларації закликали Каддафі зупинити всі воєнні дії і допустити в країну гуманітарну допомогу.

У самій Лівії в суботу повідомляли, що сили Каддафі напали на околиці Бенгазі після інтенсивного обстрілу всупереч оголошенню самої лівійської влади про припинення вогню. У Тріполі ж заявили, що урядові війська в Бенгазі діють тільки для самозахисту від нападів повстанців.
XS
SM
MD
LG