Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна коаліція проти режиму Каддафі: день другий


Пошкоджені танки, що належали військам Каддафі
Пошкоджені танки, що належали військам Каддафі

У неділю сили міжнародної коаліції, виконуючи рішення Ради безпеки ООН, продовжили операцію встановлення безполітної зони над Лівією. Перший етап операції пройшов успішно, заявив глава Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Майк Маллен.

У неділю авіаудари міжнародної коаліції по території Лівії тривали.

ВПС США завдали удар по одному з найбільших аеродромів у Лівії. В рейді взяли участь три бомбардувальники B-2, які вилетіли з авіабази в США і скинули на аеродром 40 бомб. Метою операції було знищення військо-повітряних сил противника.

Авіаудари по техніці військ Каддафі неподалік Бенгазі
За даними CBS News,одночасно був проведений рейд із використанням американських винищувачів, які атакували виявлені сухопутні війська Муаммара Каддафі.

Представник африканського командування Збройних сил США Джеймс Стокман заявив, що ракетними ударами пошкоджені 20 із 22 об’єктів ППО Лівії, які були цілями цих ударів. Він також розповів, що для участі в операції США відправили 3 літаки-«невидимки», які вже здійснили бойові вильоти.

Французький авіаносець «Шарль де Ґолль» в неділю має вийти із Тулона на півдні Франції і відправитися до лівійських берегів. На бази в район Сицилії, Корсики і Кріту стягуються сили країн-членів НАТО, які заявили раніше про свою участь в операції проти сил Каддафі.

Віце-адмірал Білл Гортні заявив на прес-конференції в Пентагоні, що Велика Британія й США випустили по лівійських об’єктах понад 110 крилатих ракет «Томагавк» по двох десятках цілей. Гортні заявив, що авіаудари – лише перша фаза операції. США раніше неодноразово заявляли, що підтримають операцію, але не братимуть участі в наземних бойових діях.

До коаліції долучились арабські країни, заявив глава Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США адмірал Майк Маллен. За його словами, зокрема, літаки Катару висуваються на позиції до театру воєнних дій. Є й інші країни, що підтримують коаліцію. Однак, сказав Маллен, він би хотів, щоб ці країни самі публічно заявили про свої зобов’язання. Маллен також заявив у неділю, що перший етап операції пройшов успішно.


Після початку операції Лівія вимагала скликати термінове засідання Ради безпеки ООН і заявила, що з початком ракетних атак резолюція ООН, згідно з якою діє коаліція, втратила силу, тому Тріполі має право використовувати свою авіацію.

В ефірі лівійського державного телебачення транслювали аудіозапис виступу Муаммара Каддафі. Він пригрозив завдати ударів по воєнних і цивільних об’єктах по всій території Середземномор’я у відповідь на «агресію» з боку міжнародної коаліції. Каддафі заявив, що армійські склади зі зброєю в країні відкриті для всіх, хто бажає захистити країну від «варварського нападу». За словами Каддафі, все Середземномор’я стало «справжнім полем бою», а дії західної коаліції він назвав «колоніальною агресією хрестоносців». Влада Лівії стверджує, що жертвами ударів із повітря в п’ятницю стали понад 60 осіб.

Тим часом вірні лівійському лідерові Муаммарові Каддафі війська зайняли в неділю центр міста Місурат, яке утримували повстанці.

Повідомляють, що під час штурму війська використали танки. Внаслідок боїв загинули не менш як 10 осіб.

Західні країни почали обстрілювати військові цілі сил лівійського лідера Муаммара Каддафі на виконання резолюції Ради безпеки ООН.

Операція почалася в суботу через лічені години після зустрічі в Парижі чільних представників західних та арабських країн, які домовлялися про шляхи втілення резолюції Ради безпеки ООН, що закликала сторони лівійського конфлікту припинити бойові дії, запровадила над Лівією зону заборони польотів лівійської військової авіації і санкціонувала «всі необхідні заходи», щоб захистити цивільних людей від дій урядових сил Лівії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG