Доступність посилання

ТОП новини

Cиротинець на Донеччині закривають через брак харчування


Донецьк – У Горлівці Донецької області закривають сиротинець «Надія». Серед причин – брак коштів на харчування дітей. Депутати міської ради всіх вихованців дитбудинку вирішили перевести в аналогічний заклад обласного підпорядкування у Донецьку, де, за словами чиновників, кращі умови. Але жителі Горлівки вирішили захистити сиріт, у вівторок вони виходять на протест проти закриття дитячого будинку.

У вівторок жителі Горлівки Донецької області вимагатимуть від влади зберегти єдиний в місті дитячий будинок «Надія», де перебуває 56 вихованців. Цього року «Надія» мала святкувати своє десятиліття. Втім, депутати вирішили скоротити вік дитбудинку. Причиною вони називають брак фінансування. На харчування дітей цього року не вистачає 300 тисяч гривень. Через те сиріт вирішили перевести у донецький інтернат, що фінансується з обласного бюджету. Там діти краще харчуватимуться, так Радіо Свобода пояснив рішення депутатів мер Горлівки Євген Клеп.

«Сума коштів, яка не день витрачається на дитину по харчуванню, – 25 гривень на день із місцевого бюджету на наш дитячий будинок. І десь 45 гривень із обласного бюджету. На наш загальний превеликий жаль, в рамках міського бюджету ми не зможемо прийти до тих умов утримання дітей, що є в обласному центрі», – сказав мер Горлівки.

У разі закриття закладу більшість із 72 його працівників залишиться без роботи. Тому вихователі виходять на відкритий протест проти дій місцевої влади.

«Громадськість вимагає, щоб залишили дитячий будинок і утримували його. Тому що, як показує практика, економічна ситуація у нас краще не стає. А у майбутньому ніхто не знає, що буде. От багато садочків позакривали, а тепер важко дитину віддати у дитячий садок. Так само і тут», – каже заступник директор дитбудинку Андрій Дев’ятков.

«Діти плачуть і не хочуть їхати звідси»

Діти дитбудинку в лютому цього року надіслали листа до Президента Віктора Януковича з проханням сприяти у збереження їхнього будинку. Однак відповіді не дочекались. Іншого листа з проханням захисту дитбудинку старшокласники передали журналістам. Як розповіла Радіо Свобода колишній начальник управління у справах дітей Горлівської міськради Людмила Єршова, сироти важко переживають стрес переїзду в інше місто, де у них немає нікого. Тому дорослі діти, дев’ятикласники, квапляться здати документи у ПТУ і технікуми Горлівки, щоб залишитись у рідному місті.

«Я переконувала їх, що, можливо, для них відкривається якийсь новий шлях – все таки обласний центр, це не Горлівка, там кращі умови. А на сьогодні діти плачуть і не хочуть їхати звідси. І я разом з ними плачу, бо не знаю, що робити. З одного боку, я розумію, що так, матеріально, їм там буде краще. З іншого боку, у них тут друзі – це знову переживати стрес», – говорить Людмила Єршова.

Горлівчани підрахували, що в середньому на утримання всіх місцевих чиновників іде близько 24 мільйонів гривень на рік. У вівторок мітингувальники запропонують владі поділитись цими грішми з дітьми, яким не вистачає на харчування 300 тисяч.

В інтерв’ю Радіо Свобода мер Горлівки Євген Клеп пообіцяв подати питання про закриття дитбудинку «Надія» на повторне голосування під час сесії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG