Доступність посилання

ТОП новини

Притік африканських біженців до Італії збільшується


Туніські біженці на острові Лампедуза, Італія
Туніські біженці на острові Лампедуза, Італія

Рим – За перебігом воєнної операції у Лівії особливо пильно стежать на Апеннінах. Італія розташована практично біля лінії вогню, і населення побоюється відповідних ударів із боку Муаммара Каддафі, як це вже сталося 25 років тому на острові Лампедуза. Однак найбільше там стурбовані нескінченним притоком нелегалів: мешканці влаштовують бунти проти центральної влади і проти іноземців. Сьогодні вже й до Сицилії прибули 200 біженців із Єгипту.

Обурені і розлючені, італійці з Лампедузи самостійно взялися обороняти свій острівець. Нині на Лампедузі понад 5 тисяч африканських нелегалів. Це майже стільки, скільки самого населення.

У неділю мешканці не підпускали до берега човни з мігрантами і не дозволили військовим розбити наметове містечко для іноземців.

«Якщо тут буде наметове містечко, то бідолашні мігранти залишаться завжди на острові. Їх скоро буде більше, ніж корінних мешканців. Навіщо їм намети? Може, дамо їм відразу ключі від помешкань, і хай йдуть у наші хати жити?!» – вигукували учасники протестів.

На чолі з мером громада вимагає відправляти прибульців до інших притулків на континент. Із наближенням курортного сезону люди переживають, що через засилля нелегалів їхній край остаточно втратить туристичну привабливість. З туризму, власне, і живуть мешканці Лампедузи.

Неконтрольований потік

Громадські організації і церква повсякчас критикують уряд за відсутність політичної волі для формування далекоглядної міграційної політики, яка б унеможливила нинішню кризу з нелегалами.

Із початку року до італійських берегів прибули майже 15 тисяч мігрантів із північноафриканських країн. Як зазначив міністр внутрішніх справ Роберто Мароні, усі вони визнані нелегалами і не вважаються прохачами притулку.

«На сьогодні першочергове завдання уряду – долати цю гуманітарну кризу. По-перше, ми докладаємо зусиль, щоб зупинити відправки людей із Тунісу. По-друге, приймаючи і розселяючи нелегальних прибульців у тимчасових притулках, ми встановлюємо особисті дані мігрантів. Ті, які не мають права залишатися, повинні бути відправлені назад», – додав міністр.

Тим часом притулок для мігрантів на Лампедузі вкрай переповнений, санітарно-гігієнічні умови незадовільні. Три тисячі нелегалів змушені спати на причалі просто неба.

Каддафі погрожує «пеклом»

Влада каже, що намагається ретельно перевіряти прибульців, щоб уникнути проникнення ісламських фундаменталістів. У зв’язку з початком воєнної операції в Лівії на Апеннінах посилено охорону важливих об’єктів, оскільки вбачають небезпеку терористичних нападів.

Італія як член міжнародної коаліції поки що не бере прямої участі у бойових діях, а надає для використання бази на своїй території. Лівійський лідер назвав Італію зрадницею і пригрозив, що «тепер буде пекло».

Італійцям знайомий гнівний характер Муаммара Каддафі. 15 квітня 1986 року за його наказом по острову Лампедуза були випущені дві ракети з метою знищити місцеву американську базу. На щастя, обійшлося без жертв, але за теперішніх обставин пережитий страх не дає спокою населенню.

Міністр оборони Італії відкидає можливість лівійського удару. Він запевняє, що нинішня армія Каддафі вже не має зброї, яка б могла подолати відстань від Лівії до італійської Лампедузи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG