Доступність посилання

ТОП новини

«Автомайдан» рушив на Київ


Львів – У понеділок зі Львова та Луганська на Київ вирушили дві колони автомобілів. Учасники акції, а це представники малого і середнього бізнесу, перевізники, гірники 25 березня зустрінуться на Софіївській площі у столиці. Разом із київськими колегами вони протестуватимуть проти реформ влади. Підтримали «автомайдан» також освітяни, які завтра разом із колегами з усієї України під стінами Кабміну вимагатимуть збільшити фінансування на галузь.

Зі Львова вирушили 90 вантажних і легкових машин. У Луцьку та Кам’янці-Бузькій учасники автопробігу провели мітинг. «Автомайдани» відбуватимуться у Дніпропетровську, Кривому Розі, Вінниці та інших містах.

Із західного регіону постійно у колоні їхатимуть 9 машин, але дорогою до протесту приєднаються нові учасники.

Паралельно з Луганська сьогодні виїхали 7 машин. Однак луганчан тричі зупиняли працівники ДАІ: через підозру, буцім одна з машин у розшуку, перевіряли документи. Також мали підозру, що на одному з авто здійснено наїзд на пішохода.

25 березня на Софіївській площі в Києві учасники «автомайдану» разом із київськими підприємцями вимагатимуть відставки уряду Миколи Азарова. Серед інших вимог – зберегти спрощену систему оподаткування, доопрацювати Податковий кодекс і перенести його запровадження на наступний рік. Учасники акції висловлять своє невдоволення щодо Пенсійного, Трудового, Житлового кодексів, політики уряду в галузі освіти.

Людей об’єднали дії влади Януковича

Гірники домагатимуться поліпшення фінансування галузі, вчасної виплати зарплати, поліпшення умов праці, розповів колишній шахтар із Луганська Костянтин Ільченко, представник Спілки об’єднання громадян.

«Цю акцію підтримують не лише гірники, а й усі люди, які розуміють, що потрібно непримиренно боротися з цією владою. Шахтарі живуть на рівні злиднів, заробляють в середньому 2000 гривень. Сьогодні Луганщина – депресивна територія. Усі на рівні проклять дивляться на регіоналів при владі, життя стало нестерпним. Шахти знову на Луганщині готують до продажу, до закриття. Люди дуже розчаровані, але бояться говорити, їх залякують звільненням», – каже Костянтин Ільченко.

Підприємці говорили про те, що малий та середній бізнес у їхніх містах згортається, роботодавці скорочують працівників. Скажімо, у курортному Трускавці, каже Леся Дідич, її мале підприємництво на межі банкрутства, оскільки раніше воно виживало за рахунок представників середнього класу. «А тепер ці люди не приїжджають на відпочинок і лікування. Бо середній клас влада нищить», – зазначила підприємець.

Роман Олексевич із Кам’янки-Бузької, як інші учасники «автомайдану», вирушив на Київ на власній машині і за власні гроші. Він розповів, що працювати йому як реалізаторові товарів стало складно, бо збільшилось число перевірок. «Я не маю найманих працівників, але стільки запровадили звітності, що тільки цим і займаєшся. А ще численні на базарах перевірки, – каже приватний підприємець. – Влада не займається взагалі ціновою політикою. Іншого виходу, як боротись, у нас немає».

Донеччину на Всеукраїнському автопробігу представляють маріупольські підприємці. За повідомленням голови первинної профспілкової організації підприємців у Маріуполі Лілії Тихонової, донецьких водіїв залякують, тому вони і відмовляються від участі в акції.

Тим часом львівські перевізники не чули погроз на свою адресу, але правоохоронці ретельно переписали усі номери машин, власники яких підтримали протест.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG