Доступність посилання

ТОП новини

Український корабель виходить до Лівії


«Костянтин Ольшанський» готовий до виходу до Лівії
«Костянтин Ольшанський» готовий до виходу до Лівії

Севастополь – Сьогодні Міністерство закордонних справ України виступило з «наполегливою рекомендацією» громадянам України найближчим часом залишити Лівію, повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров. За його словами, найближчим часом великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» зможе вирушити до берегів Лівії для вивезення звідти українців. Учора Президент України Віктор Янукович своїм указом розпорядився вжити заходів доля евакуації українських громадян з Лівій, де триває громадянська війна і міжнародна військово-повітряна операція за рішенням ООН.

Підготовка до виходу корабля до берегів Лівії уже завершена. Командувач Військово-морських сил України адмірал Віктор Максимов у вівторок заявив, що ВДК «Костянтин Ольшанський» повністю готовий до початку операції.

За даними Радіо Свобода, отриманими з поінформованих джерел у штабі ВМС України, корабель уже отримав наказ Верховного головнокомандувача, і, якщо скасування наказу не буде, – а таке, як повідомили джерела, можливо, – то вийде у море сьогодні опівночі.

Протягом понеділка і вівторка тривало поповнення корабля усіма необхідними запасами, зокрема, паливно-мастильними матеріалами і продовольством. Крім екіпажу корабля, на борт «Костянтина Ольшанського» піднявся спецпідрозділ морської піхоти зі штатною зброєю; бійці мають лише забезпечити безпеку екіпажу та евакуйованих.

Речник МЗС Олександр Дикусаров повідомив, що Україна отримала від НАТО та учасників міжнародної коаліції дозвіл на прохід українського військового корабля до берегів Лівії.

«Костянтин Ольшанський» – найбільший український десантний корабель, збудований у Польщі ще 1985 року, переданий Україні під час розподілу Чорноморського флоту у 1997 році. Він досі у доброму стані й активно використовується українським флотом.

Корабель може взяти на борт щонайменше 150 осіб, а також різну техніку, в тому числі важку. Він здатен швартуватися і до обладнаного причалу, і на звичайне узбережжя, причому навіть у шторм. Корабель також має достатнє озброєння для самооборони і може виконувати свої функції самостійно, без кораблів прикриття.

Опитані Радіо Свобода військові експерти виключають можливість участі українського корабля в міжнародній військовій операції проти режиму Каддафі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG