Доступність посилання

ТОП новини

Союзники в Лівії домовились про командування операцією


Американський багатоцільовий винищувач F-16 злітає з бази Авіяно в Італії
Американський багатоцільовий винищувач F-16 злітає з бази Авіяно в Італії

Прага – День пошуків рішення, хто керуватиме воєнною місією для втілення резолюції Ради безпеки ООН щодо Лівії після відходу американців від командування нею, завершився в вівторок домовленістю між США і Францією, позиції яких доти різко розходилися. Але про те, як саме ця місія має захищати цивільне населення Лівії, суперечки тривають далі.

Президент Франції Ніколя Саркозі і президент США Барак Обама досягли пізно ввечері в вівторок згоди про план, як командна структура союзу НАТО може підтримати міжнародну воєнну кампанію на захист цивільного населення Лівії від дій сил лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі.

Щоправда, в повідомленні про це від апарату французького керівника наразі немає жодної конкретики. Не багатослівніший був і Білий Дім, який заявив лише, що США, Велика Британія і Франція дійшли спільної думки: НАТО має відіграти «провідну роль» у командній структурі коаліційних операцій у Лівії.

Раніше в вівторок міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе сказав у парламенті своєї країни, що Франція і Британія домовилися створити «політичний керівний орган» коаліції в складі голів зовнішньополітичних відомств країн-учасниць коаліції та країн-членів Ліги арабських держав.

У Парижі виступали різко проти того, щоб союз НАТО як організація брав на себе політичне керівництво лівійською операцією, яку нині здійснює низка окремих країн. Франція вважає, що це могло б викликати вороже ставлення з боку деяких арабських держав і зашкодити коаліції.
Американські десантники тренуються біля авіабази Авіяно в Італії. Президент США запевняє, що участь американських військ на землі в Лівії виключена

США позбуваються ролей, НАТО набуває

Нова домовленість Вашингтона і Парижа стала перемогою Білого дому, який намагається залишити залучення американських сил до операції в Лівії на мінімальному рівні. У понеділок президент США Барак Обама вже заявляв, що Сполучені Штати передадуть свою нинішню командну роль у цій операції протягом кількох днів, але тоді ще не міг сказати, кому саме.

І в Пентагоні теж підтверджували, що з приєднанням до коаліції нових держав і зменшенням потреби в масових міжнародних операціях у Лівії роль американських військових у ній значно зменшиться. Натомість там очікують, що дедалі більшу відповідальність перебиратимуть арабські країни, нові члени коаліції.

Тим часом Північноатлантичний союз узяв на себе в вівторок іншу роль: поруч із коаліцією, яка нині головно зосереджується на запровадженні зони заборони польотів над Лівією і припиняє наступи урядових сил на супротивників влади, НАТО взявся втілити інший пункт резолюції Ради безпеки ООН – ембарго на постачання зброї до Лівії. «Усі союзники сповнені рішучості виконати свої зобов’язання за резолюцією ООН, щоб зупинити нестерпне насильство проти цивільних лівійців», – заявив генеральний секретар Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен, оголошуючи про нову військово-морську операцію.
Канадський військово-транспорний літак сідає на базі Трапані-Бірджі на Сицилії. Канада готується активно вступити до коаліційної операції

Співмірність сили ударів викликає сумніви, та не в усіх

Проти підвищення ролі НАТО в Лівії виступає ще один член Північноатлантичного союзу, Туреччина. Ба більше, Анкара заявляє, що повітряні удари коаліції вже перевищили рамки, визначені резолюцією ООН.

Тим більше зростає рівень критики повітряних ударів коаліції поза межами НАТО. Китай, Бразилія й Росія вже закликали до укладення перемир’я в Лівії. Ці країни були серед тих, хто утримався при голосуванні про резолюцію Ради безпеки ООН щодо Лівії, хоча й не були проти.

Пекін навіть заявив, що використання сили в Лівії може призвести до «зростання кількості цивільних жертв і гуманітарної кризи».

Цілком протилежної думки дотримуються лівійські повстанці. Незважаючи на те, що й після коаліційних ударів бої в деяких регіонах Лівії тривають, вони загалом задоволені результатами міжнародної операції. Абед аль-Хафіз Гоґа, голова Національної ради повстанців, яка базується в їхній головній твердині, місті Бенгазі, заявив: «У Бенгазі дійсно стало безпечно. Безпечніше, ніж кілька днів тому».
Повстанці біля Бенгазі відчули полегшення ще в неділю, коли коаліційна авіація знищила там частину техніки урядових сил

Повстанці також додають, що не хочуть ніякого посередництва в контактах із режимом Каддафі і ніяких переговорів із «тираном». Як сказав Гоґа, Каддафі «скоїв воєнні злочини» і має постати перед судом у самій Лівії.

Каддафі й його сили не здаються

Водночас у вівторок усе ще тривали бої в місті Місраті, третьому за чисельністю населення в країні, про остаточне взяття якого сили Каддафі заявляли вже не раз, востаннє в понеділок увечері. За словами місцевих мешканців, які наводять агентства, протягом вівторка становище там різко погіршилося. За цими повідомленнями, цивільні люди далі потерпали від обстрілів із танків і дій снайперів сил, лояльних до Каддафі, і протягом останньої доби в місті загинули принаймні 40 людей, серед них четверо дітей.

Ці заяви підтвердив із посиланням на дані розвідки в вівторок і нинішній командувач лівійської операції, американський адмірал Сам’юел Локлір. За його словами, міжнародна коаліція розглядає «всі можливості», як припинити загибель людей.
Це фото бою урядових сил і повстанців біля міста Адждабія зроблене в понеділок, але сутички там тривали й протягом вівторка

А державне телебачення Лівії, підконтрольне владі Каддафі, передало пізно ввечері в вівторок виступ лівійського лідера перед групою прихильників у столиці Тріполі. Він, серед іншого, пообіцяв: «Ми врешті-решт переможемо!»
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG