Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ спробує «відбілити» екс-президента – експерти


Український екс-президент Леонід Кучма прибув в офіс генерального прокурора у Києві 23 березня 2011.
Український екс-президент Леонід Кучма прибув в офіс генерального прокурора у Києві 23 березня 2011.

Київ – Сьогодні, коли в Україні ухвалення чи скасування того або іншого рішення залежить лише від однієї особи, логічно пояснювати дії влади досить важко. Про це зазначив в прямому ефірі Радіо Свобода, коментуючи факт порушення кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми, директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала.

Віталій Бала вважає, що є кілька причин, через які проти Леоніда Кучми Генпрокуратура порушила кримінальну справу.

«Насамперед, треба сказати про те, що Генпрокуратура знову стає інструментом тиску не лише на бізнесменів, але й політиків, як це вже було за часів екс-генпрокурора Піскуна, – каже Бала. – У випадку із Кучмою розглядається версія про те, що ГПУ спробує «відбілити» екс-президента. Буде ухвалено рішення про те, що він не причетний до вбивства Георгія Гонгадзе».

Серед інших версій експерт називає опосередкований тиск на Володимира Литвина. За умови, коли депутатів Верховної Ради змусять голосувати винятково за себе, голоси членів фракції спікера парламенту наберуть особливої ваги.

Віталій Бала також не виключає, що «справою Кучми» влада намагається відвернути увагу суспільства від тих соціально-економічних проблем, які є сьогодні в Україні. Цілком імовірно, що вона з’явилася і як наслідок боротьби різних груп впливу в оточенні Віктора Януковича. Хоча можна водночас говорити і про «певний тиск на родину Леоніда Кучми у контексті як фінансових так і масмедійних питань».

Інший учасник прямого ефіру Радіо Свобода, колишній голова парламентської слідчої комісії зі з’ясування обставин убивства Георгія Гонгадзе Олександр Жир констатував, що справа убивства журналіста за останні роки набула політичного забарвлення. Вона не просувалася у питанні надання юридичних оцінок усім її діючим особам.

«Справа Гонгадзе набула широкого міжнародного резонансу і вона має бути якимось чином закрита, – зазначив Жир. – Найбільш вірогідно, що порушення кримінальної справи щодо Леоніда Даниловича – політична гра. Її мета – остаточно «відбілити» Кучму і поставити крапку в тому, що замовником цього злочину був тодішній керівник МВС генерал Кравченко».

Кучма каже, що він спокійний

Сьогодні відбувся перший допит екс-президента Леоніда Кучми в Генпрокуратурі. Він заявив журналістам біля ГПУ, що спокійний і готовий спілкуватися зі слідчим.

«Я спокійний, чесно кажу – спокійний. Спокійний, тому що я не відчуваю своєї провини. Ви добре знаєте, що 10 років я жив в умовах найжорстокішого психологічного пресу... Це справді так було. Тому я сьогодні морально готовий пройти через всі муки пекла для того, щоб довести, що я не винний», – сказав Кучма.

За його словами, порушення кримінальної справи стосовно нього було несподіваним.

«Як сніг серед ясного неба. Я дізнався про це так само, як і ви, – із засобів масової інформації. Тому я сьогодні йду і чекаю, що мені скажуть», – заявив екс-президент.

Кучма нагадав, що неодноразово приходив до Генпрокуратури як свідок. «Нового не могло з’явитися за цей час, тому що крім плівок, які, як ви самі розумієте, не можуть бути доказом,... нічого немає», – додав він.

Кучма уникнув очної ставки із екс-охоронцем

Екс-майор Управління державної охорони Микола Мельниченко стверджує, що колишній Президент Леонід Кучма залишив будівлю Головного слідчого управління Генпрокуратури, побоюючись очної ставки з ним.

«О 13:10 я зайшов до кабінету слідчого Грищенка, де допитували Президента Леоніда Кучму. Побачивши мене, Леонід Данилович почав нервувати, схопився, на зауваження слідчого про те, що тривають слідчі дії, не відреагував, кинув репліку: «Можете мене затримувати, я ніяких слідчих дій не проводити не буду». І втік як ганебний вовк, накивав п’ятами», – сказав Мельниченко.

На запитання журналістів, з якою метою його особисто сьогодні викликали до Генпрокуратури, Мельниченко відповів, що для проведення слідчих дій, зокрема, мала відбутися очна ставка.

Після сьогоднішнього допиту Кучма залишив будівлю Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України і не вийшов до журналістів, які чекали на нього біля центрального входу.

21 березня Генпрокуратура порушила справу проти Кучми за підозрою в причетності до вбивства Гонгадзе. Екс-президента підозрюють у перевищенні влади і наданні незаконних розпоряджень Міністерству внутрішніх справ. Кучмі обрали запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Запис ефіру. Перша частина:
Чи поведуть Кучму до суду? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Друга частина:
Чи поведуть Кучму до суду? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG