Доступність посилання

ТОП новини

На їхньому місці міг бути я… або ви


Міліціонер стоїть поруч з тілом людини, яка загинула внаслідок обвалу балкону готелю «Козацький» в Києві, 24 березня 2011
Міліціонер стоїть поруч з тілом людини, яка загинула внаслідок обвалу балкону готелю «Козацький» в Києві, 24 березня 2011
Сьогодні майже одночасно в інформаційних стрічках з’явилися дві новини про обвали фрагментів будинків. Один стався в самому центрі Києва – готель «Козацький» на Майдані Незалежності, другий – в Донецьку, на периферійній вулиці Кольцова. У кожному з цих випадків загинули люди – двоє чоловіків молодого віку.

Одразу спало на думку, що на місці того, який загинув у Києві, міг би бути і я. Періодично буваю в цьому місці. Зрештою, на місці одного із загиблих міг би бути хтось із нас або наших близьких.

Інфраструктурна криза на пострадянському просторі обіцяє бути не менш і навіть більш приголомшливою, ніж горезвісна фінансово-економічна. Адже двадцять останніх років житлово-комунальна інфраструктура майже не знала капремонтів. А панельні будинки в Радянському Союзі – основу теперішнього житлового фонду – не будували на віки. Їхній термін експлуатації розраховували на 25-40 років, після цього їх мали або капітально ремонтувати, або взагалі зносити.

Думаю, не набагато краща ситуація і в промисловому секторі. Значна кількість підприємств також вичерпали свій ресурс, тож їхня подальша експлуатація також загрожує аваріями.

Утім, про небезпеку інфраструктурної кризи казала лише СДПУ(о) під час виборчої кампанії 2002 року, після чого про неї взагалі всі забули. Не хочу наврочити, але боюся, що інфраструктурна криза нагадуватиме про себе дедалі голосніше. Звичайно, вас вона може оминути, але так само може завітати у вашу оселю найперше.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG