Доступність посилання

ТОП новини

Януковичем командує Фірташ (європейська преса)


Прага – Газети очікують, що ж скаже з приводу кримінальної справи проти екс-Президента Леоніда Кучми чинний глава держави Віктор Янукович, котрий саме зараз трохи прихворів. Оглядачі також зауважують дивну синхронність у заявах українського олігарха Дмитра Фірташа і його друга – чинного Президента України Віктора Януковича. Експерти губляться у здогадках, що за такими публічними ходами сильних українського світу може стояти насправді. Деякі аналітики також констатують, що «медовий місяць у стосунках Росії з Україною минув», бо в Україні не бажають «регентської ролі» Москви і не хочуть діяти під диктат Кремля. Дивна історія з затриманням ізраїльськими спецслужбами на території України палестинського інженера має продовження: Україна попросила у Ізраїлю інформацію на цю тему.

Московська «Нєзавсімая газета» наголошує, що колишньому Президентові Україні Леонідові Кучмі порушена проти нього Генпрокуратурою у Києві кримінальна справа щодо його ролі у переслідуваннях і вбивствах журналістів, насамперед, Георгія Гонгадзе нічим кримінальним не загрожує. І не лише тому, що «термін давності у цих справах вже минув», а ще й з причин, як кажуть деякі дружні щодо нього експерти, що просто «Данилович не міг піти на організацію замовного вбивства». Газета також очікує заяви самого Президента Януковича з приводу порушеної проти його політичного колеги кримінальної справи, бо поки що нинішній глава держави прихворів. Експерти також не виключають, що ця справа може стати початком «переформатування політичного ландшафту і переділу власності в Україні, що може стати некерованим процесом».

Лондонська «Індепендент» цитує самого Леоніда Кучму, котрий поклявся журналістам, що «я морально готовий пройти через всі кола пекла, щоб довести мою невинуватість». Газета також заінтригована тим, як будуть використані у розслідуванні ролі Кучми в справі Гонгадзе так звані «плівки майора Мельниченка». Експерти відзначають, що на сьогодні слідство не має жодного живого свідка щодо ймовірної ролі Леоніда Кучми у цій справі.

Вже згадана «Нєзавсімая газета» дивується з синхронності заяв українського олігарха Дмитра Фірташа і Президента України Віктора Януковича. Варто було Фірташеві два тижні тому у розлогому інтерв’ю французькій газеті заявити про необхідність продажу частини акцій «Нафтогазу» на міжнародних фондових торгах, як таку можливість цього тижня не виключив і сам Віктор Федорович. Деякі експерти кажуть, що такі заяви – «гра на нервах» для російського «Газпрому», якому нібито невигідна така зміна ситуації з «Нафтогазом». Хоча інші експерти сумніваються у такій антиросійській позиції Фірташа та кажуть, що все може бути з точністю до навпаки – мовляв, Фірташ сприяє успіхові «Газпрому» у подальших планах поглинання «Нафтогазу України». Окремі аналітики все ж вважають, що за цими заявами приховані досить важко зрозумілі сьогодні наміри української влади та її спонсорів на кшталт того ж Дмитра Фірташа.

«Москоу Таймз» публікує думку експерта, директора Інституту світової політики з Києва Олени Гетьманчук, котра стверджує, що на сьогодні «Росія – ненадійний партнер для України» і «медовий місяць у стосунках двох держав минув». Експерт вважає, що психологічно в Україні «не готові допускати тиск з боку сторонніх, а росіяни якраз такими й сприймаються з боку більшості українських лідерів». Москва, як наголошує Гетьманчук, «виявляє невдячність, вимагаючи занадто багато і не даючи взамін нічого, а це дуже убога формула для стратегічного партнерства».

Ізраїльська «Джерузалем пост» наголошує, що київські керівники СБУ спростовують будь-яку участь в арешті палестинського інженера Дірара Абу-Сісі на території України. А українське МЗС тим часом викликало до себе посла Ізраїлю в Києві Зіну Клайтман та просило у неї інформацію у цій справі. Абу-Сісі на даний момент перебуває в ізраїльській в’язниці в Ашкелоні. Ізраїльські дипломатичні особи також повідомили газеті, що українці були «дружньо налаштовані» і не висловлювали формальних протестів та якихось доган послові Клайтман. СБУ також заявила пресі, що не знає, як Абу-Сісі зник з України і опинився в ізраїльській в’язниці. Тим часом адвокат Абу-Сісі повідомив, що його підопічний подорожував 19 лютого поїздом з Києва до Харкова з метою зустрітися там з рідним братом Юсефом. Але на зупинці потягу поблизу Полтави до вагону зайшли три особи, двоє з них у військовій формі, та примусили його вийти з потягу. Потім його в наручниках доправили до Києва, де він жив з шістьома нібито агентами ізраїльської розвідки («Моссаду» ). Після допитів тут Абу-Сісі, як він розповів своєму адвокатові, доправили літаком з Києва до Ізраїлю.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG