Доступність посилання

ТОП новини

У Києві розпочинається фестиваль документального кіно


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Київ – У столиці стартує 8-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «DocudaysUA». Протягом тижня охочі матимуть змогу оцінити останні досягнення документального кінематографу, адже у програмі фестивалю, зокрема, роботи польських, німецьких та французьких режисерів-документалістів. Цього року фестиваль об’єднає 30 фільмів.

Цьогорічний Міжнародний фестиваль документального кіно у Києві відкриватиме фільм німецького режисера Якоба Пройса «Інший «Челсі»: історія з Донецька». Згідно зі слоганом стрічки, «політика, бізнес і спорт нерозривно пов’язані» – про це режисер і розповість на прикладі одного з регіонів України.

«Фільм настільки хороший, що ми вирішили не включати його в конкурс. Адже в нас іще є конкурс глядацьких симпатій, і, як правило, такі фільми перемагають у ньому відразу. Тому ми вирішили зробити його фільмом-відкриттям, щоб поставити в рівні умови з іншими учасниками», – каже член відбіркової комісії фестивалю Роман Бондарчук.

Всього у конкурсній програмі 30 фільмів, половина з яких бере участь у творчому конкурсі, половина – у правозахисному. Фільмів українських режисерів на фестивалі три – «Мій батько Євген», «Килимок» та «Смак булочки з корицею».

Фестиваль вшанує нобелівського лауреата

Засновник фестивалю, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський розповідає, що цього року фестиваль приєднався до міжнародної акції «Порожній стілець». Її мета – підтримка правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо, який нині відбуває термін у в’язниці в Китаї.

За словами Яворського, організатори також хочуть нагадати про рішення держави у грудні минулого року. Тоді офіційний Київ спочатку відмовився від присутності на церемонії вручення Нобелівської премії миру, але згодом все-таки відрядив туди українського дипломата. «Ми хочемо привернути увагу до цієї помилки в мисленні державних органів, оскільки такі дії є елементарним нерозумінням певних світоглядних цінностей», – додає Володимир Яворський.

Після завершення фестивалю у Києві організатори традиційно вирушать із показами по Україні. Протягом минулого року «мандрівний» фестиваль документального кіно побував більш як у сотні українських міст. Як розповіли в оргкомітеті, деякі покази здійснювалися спеціально для представників правоохоронних органів.

8-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини триватиме у столичному Будинку кіно та Німецькому культурному центрі до 31 березня. Покази безкоштовні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG