Доступність посилання

ТОП новини

Найстарший футбольний клуб світу продає давні правила гри


Лондон – Англійський футбольний клуб «Шеффілд», що його всесвітня футбольна асоціація ФІФА вважає найстаршим у світі, виставив на продаж на аукціоні Сотбі рукописний документ 19-го сторіччя, в якому викладено правила футболу, якими вони були у ті часи.

Документ, який буде продано «з молотка», датовано 1858 роком. Це – один із перших в історії документів, у якому формалізовано правила футболу. Його буде виставлено на аукціоні разом з іншими речами з архіву клубу «Шеффілд». Футбольний клуб «Шеффілд» засновано 1857 року, його вважають найстаршим у світі.

Аукціон відбудеться в липні, але перед цим архів буде виставлено для огляду в Парижі, Нью-Йорку і Досі. Фахівці вважають, що документи може бути продано за майже 1 мільйон 200 тисяч фунтів стерлінгів (це близько 2 мільйонів доларів).

Цікаво, що до перших правил входили положення, які й досі становлять засади футбольної гри. Зокрема, описано правила пробиття штрафних та кутових ударів і використання поперечини у воротах.

Є там і таке правило: «Штовхання суперника руками є припустимим, але удари по ногах і підніжки не можуть уважатися чесними за жодної обставини».

Футбол спершу був елітною грою

Спортивний оглядач Алекс Сміт каже, що виставлений документ із правилами свідчить, що наприкінці 1850-х років футбол почав виходити за межі елітних навчальних закладів й охоплювати ширші верстви суспільства.

«У 19-му сторіччі у футбол спершу грали лише у приватних школах та в елітному Кембриджському університеті. Вже потім, у другій половині століття, гра поширилася і захопила уяву широкої публіки. Власне, у документі клубу «Шеффілд» відображено деякі зміни у правилах порівняно зі шкільним футболом».

Голова футбольного клубу «Шеффілд» Ричард Тимз сказав, що рішення продати архів було непростим, але необхідним, щоб допомогти розв’язати фінансові проблеми клубу.

Про аукціон у клубі замислилися після того, як у грудні минулого року на торгах Сотбі в Нью-Йорку було продано за 4 мільйони 300 тисяч доларів документ 1891 року, в якому описано правила баскетболу. Ця сума була вдвічі більшою, ніж прогнозували фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG