Доступність посилання

ТОП новини

Україна відстає у міжнародному індексі добробуту дітей і матерів


Лондон – Україна опинилася в нижній частині списку якості життя дітей і матерів серед країн, класифікованих організацією «Врятуймо дітей» (Save the Children) як «більш розвинуті». Ця міжнародна неурядова організація зі штаб-квартирою у британській столиці вже майже століття захищає права дітей.

Україна опинилася на 39-му місці серед 43 країн, класифікованих як «більш розвинуті», коли йдеться про умови для матерів, і на 37-му стосовно добробуту дітей.

Згідно з індексом міжнародної організації Save the Children, найкращі умови бути матір’ю створено у Норвегії. За нею йдуть Австралія й Ісландія. А дитиною найкраще бути у Швеції, за якою друге місце ділять Італія та Японія.

Росія на дві позиції відстає від України у списку добробуту дітей, але російські матері мають кращі умови, ніж українські (у цьому списку Росія на одне місце випереджає Україну).

До списку 43 країн, визначених як «більш розвинуті», входять усі європейські держави, а також США, Канада, Нова Зеландія, Австралія та Японія. Крім того, окремий індекс укладено для 121 «країни, що розвивається».

Save the Children зазначає, що індекси ґрунтуються на опублікованій урядовій інформації.

Низьке місце Великої Британії

Фахівців здивувало відносно низьке місце Британії, зокрема, в індексі добробуту дітей. Тут Британія в другій половині списку – 23-я. Це викликало досить бурхливу реакцію організацій, що опікуються дітьми в цій країні.

Зокрема, виконавчий директор британського комітету міжнародного дитячого фонду ООН (UNICEF) Дейвід Болл заявив: «Якщо цей звіт про щось говорить, так це про те, що інші країни вжили конкретні заходи, щоб ситуація в них була кращою, ніж у Британії. Тож ми мусимо зробити свій вибір, щоб вся наша політика, всі програми і бюджет враховували потребу зменшення нерівності, розриву, який робить можливим таке велике відставання багатьох дітей у нашому суспільстві за якістю життя».

Звіт, що супроводжує індекс, відзначає низький освітній рівень британських дітей дошкільного віку. Речник англійського освітнього департаменту вже заявив, що висновки буде зроблено і що програму дошкільної освіти під назвою «Впевнений старт» буде переглянуто, а служби, відповідальні за неї, зазнають змін.

Найгіршим місцем для добробуту дітей у світі індекс Save the Children визнав Сомалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG