Доступність посилання

ТОП новини

Володимира Чемериса звільнили після затримання в Мінську


Українського правозахисника Володимира Чемериса у середу ввечері після кількох годин утримання у райвідділі міліції Мінська звільнили, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з білоруської столиці.

Раніше цього дня керівника Інституту «Республіка», члена Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Чемериса, який приїхав до Мінська для участі в презентації доповіді Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі, затримали разом з іншими кількома учасниками конференції.

По телефону з Первомайського райвідділу міліції Мінська Володимир Чемерис розповів Радіо Свобода: «Працівники міліції захопили офіс організації «Весна», не впустили нас туди, ми провели презентацію просто на вулиці. Після того, як журналісти розійшлися, мене – українського громадянина – і ще п’ятьох як мінімум російських громадян та одного громадянина Білорусі було затримано. Як нам пояснили, в Білорусі недавно відбувся теракт і тому білоруські правоохоронці перевіряють всіх підозрілих осіб».

У середу ввечері мінська міліція оточила офіс білоруської правозахисної організації «Весна», заявивши, що шукає вибуховий пристрій.

До міліції, за словами її співробітників, надійшов сигнал, що в будівлю проносили «підозрілі коробки». Співробітники правоохоронних органів вилучили паспорти у кількох осіб, як було сказано, «з метою з’ясування законності їхнього перебування в Білорусі».

Серед затриманих були представники Міжнародної спостережної місії Любов Захарова, Вікторія Громова і Сергій Дікман (громадяни Росії), президент Центру розвитку демократії і прав людини, член Ради при Президенті Російської Федерації зі сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства і правам людини Юрій Джибладзе та представник Міжнародної спостережної місії Олександр Мнацаканян (обидва – громадяни Росії).
XS
SM
MD
LG