Доступність посилання

ТОП новини

Луценко продовжує голодувати. Адвокати б’ють на сполох


Президент України Віктор Янукович доручив Генпрокуратурі вивчити обставини, викладені у листі адвокатів та дружини колишнього міністра внутрішніх справ України, лідера партії «Народна самооборона» Юрія Луценка. У згаданому листі його автори просили Віктора Януковича вжити невідкладних заходів щодо відновлення конституційних прав їхнього підзахисного. Сам Луценко, який на знак протесту голодує, у заяві на ім'я Генпрокурора Пшонки попередив, що чинитиме спротив примусовому годуванню.

У зверненні до Президента України адвокати колишнього міністра внутрішніх справ зазначають, що за поданнями Генпрокуратури, які «освячені антиконституційними рішеннями судів, Луценка Ю.В. протиправно утримують під вартою вже понад чотири місяці».

За словами захисту, рішення про арешт Луценка, обґрунтоване тим, що обвинувачений використовує свої конституційні права для власного захисту, є «винятково протиправним».

Коментуючи голодування ув'язненого, яке триває вже 15 днів, захисники Луценка зазначають, що зміни, які відбуваються в його організмі, а також подальша відмова вживати їжу, становлять очевидну загрозу не лише здоров'ю, а й життю їх підзахисного».

Адвокати додали, що досі не отримали жодної відповіді на всі звернення до Генпрокурора. А тому вимушені звернутися до «гаранта дотримання конституційних прав і свобод громадян України».

За дорученням Президента Віктора Януковича лист адвокатів, а також дружини Юрія Луценка, направлено до Генеральної прокуратури України з проханням вивчити обставини, викладені у листі, і терміново надати обґрунтовану відповідь.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Президент України вважає, що слідство має неухильно дотримуватися законодавчих і процесуальних процедур, не порушувати конституційних прав Юрія Луценка.

Скаргу Луценка розглядає Європейський суд з прав людини – Гримчак


Європейський суд з прав людини почав розглядати позов колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, повідомив в ефірі «5 каналу» депутат від НУНС Юрій Гримчак.

«Європейський суд з прав людини вже почав розглядати справу, як це не дивно звучить, Луценка проти України. Європейський суд (з прав людини) зробив запит до уряду України. Питання є там, їх п’ять пунктів, до 3 червня мають дати відповідь», – заявив у четвер Гримчак.

Водночас він додав: «На сьогодні все, що отримуємо з прокуратури, ми також відправляємо до Європейського суду (з прав людини). Ми отримали відмову від лікаря, що є порушенням резолюції ООН. Це стаття 91, згідно з якою слідство дозволяє користуватися під час перебування у в’язниці послугами лікаря, ненадання лікарської допомоги розцінюють як катування, це порушення права не лише на свободу, а й права на життя та здоров’я».

Соратники ув’язненого звинувачують Генпрокуратуру у брехні

Партія «Народна самооборона» звинувачує Генеральну прокуратуру України у наданні неправдивої інформації щодо голодування у СІЗО колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Про це повідомила прес-служба «Народної самооборони».

«У розпорядження «Народної самооборони» потрапили документи, які підтверджують факт брехні представників Генпрокуратури. Це, зокрема, «Картка обліку доставки їжі ув’язненому Луценку Юрію Віталійовичу» за 2 травня. На цьому документі чітко видно три помітки Луценка: «відмовився» і стоїть його підпис», – зазначили у прес-службі.

«Генпрокуратура не спромоглась зламати Луценка ув’язненням, тому намагається його оббрехати», – наголосили в «Народній самообороні».

Сам Юрій Луценко у заяві на ім’я Генпрокурора України від 5 травня попередив, що опиратиметься примусовому годуванню, навіть якщо співробітникам СІЗО доведеться для виконання цієї процедури застосовувати силу.

Апеляційний суд Києва 21 квітня продовжив термін арешту Луценку до 26 травня, після чого він заявив про намір розпочати голодування і з 23 квітня, за його словами, голодує.

Начальник Лук’янівського СІЗО Ігор Шейкін 28 квітня заявив, що Луценко не передавав офіційного повідомлення про початок голодування.

29 квітня Генеральна прокуратура спростувала інформацію про те, що Юрій Луценко голодує в СІЗО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG